Index Vakbarát Hírportál

Kiszivárgott a Google új, titkos projektje

2014. május 6., kedd 10:13

A Next Web először még áprilisban írt a Google új, lájkolós-megosztós szolgáltatásáról. A Google Stars a netes tartalmak megosztására, elmentésére és szortírozására szolgál; hogy pontosan hogyan, azt a Google még nem árulta el.

Most kiszivárgott azonban egy videó, ahol működés közben mutatják be az új szolgáltatást. Ebből sajnos nem derül ki sok minden, viszont az látszik, hogy a Google Drive, a Google Naptár és a Gmail felületének érdekes keverékéről van szó, ahol bővített keresésre és tartalommegosztásra is van lehetőség, nem beszélve a fájlkezelésről és az adatbiztonságról.

Az újdonságokat egy Google Plus-felhasználó, Florian Kiersch leplezte le. Mint a videón is látható, a Google Stars főképernyője nem sokban különbözik más Google-szolgáltatásokétól: mappákat hozhatunk létre, és használhatunk szűrőket is. Lehetőségünk van a könyvjelzőink exportálására is, bár azt még nem tudni, ezeket milyen formátumban menti el a Stars.

A mappákról annyit tudni, hogy lesznek köztük magánhasználatra szánt és megosztható könyvtárak is; a saját tartalmainkat szabadon mozgathatjuk ezek között. A mappáknak saját nevük és leírásuk van, a tartalmat pedig törölhetjük és szerkeszthetjük.

A látottak alapján sejthető, hogy a Google Stars erősen épít a felhőre. A szolgáltatás egyelőre a Chrome böngészőre épül – valószínűleg egy bővítmény vagy egy alkalmazás formájában fog érkezni –, de több mint valószínű, hogy a Google más platformokra is el fogja juttatni. Az androidos verziót valószínűleg borítékolhatjuk, de egy iOS-átirat sem lenne meglepő.

Rovatok