Index Vakbarát Hírportál

A kínai vadászgép röptében is kommunista

2014. május 8., csütörtök 11:28

Tavaly decemberben készült fotókat túrt elő a Popular Science; ezeken az látható, ahogy a kínai J-15-ös vadászgépek már légi utántöltésre is alkalmasak. Ez igen kockázatos és bonyolult művelet, a fotó így azt is sejteti, hogy a kínai vadászpilóták és a mérnökök is egyre jobban felzárkóznak a modern sztenderdekhez.

Maga a technológia nem vadonatúj. Az amerikai haditengerészet szintén használ hasonló technikát: például az F/A-18E/F Super Hornet vadászgépek is tudják repülés közben tölteni egymást.

A szakértők szerint a vadászgépeken az orosz fejlesztésű UPAZ 1-A utántöltő modult használják, vagy egy azon alapuló technológiát. Az UPAZ-okkal percenként 2000 liter üzemanyagot lehet áttölteni egy másik gépbe. A J-15-öt át lehet alakítani úgy, hogy a szárnyak alatt két póttartályt is szállíthasson, így összesen 14 tonna üzemanyagot vihet magával.

Érdekesség, hogy az oroszok szinte már nem is használják a J-15-ös múzsáját, a Szu-33-at, inkább a MiG-29K modelleket reptetik, amik kevésbé alkalmasak légi utántöltésre.

A kínai légierőnek fontos a légi utántöltés, mivel így a J-15-ösök több fegyvert és üzemanyagot vihetnek magukkal, és landolás nélkül is tankolhatnának. Ezzel a kapacitással a J-15-ösök már nehezebb fegyvereket, például szuperszonikus, YJ-12 hajóelhárító rakétákat is szállíthatnak.

Rovatok