Index Vakbarát Hírportál

Gyógyszerek szennyezik a kínai vizeket

2014. május 8., csütörtök 14:19

Több tucat, nagy koncentrációban kimutatható gyógyszermaradvány szennyezi a kínai vizeket – írja az MTI a Science China lapot idézve. A jelentést készítő kutatók a kínai folyókban és tavakban több mint 150 féle gyógyszer, ápolószer és kozmetikum maradványait mutatták ki. Ezekből 68 különböző antibiotikumok maradványa.

Az antibiotikumok koncentrációja kimondottan magas, a nemzetközi átlag sokszorosa. A sanghaji Huangpu-folyóban – ahonnan részben a lakosság ivóvize is származik – a szulfamerazin nevű antibiotikum koncentrációja akár a köbméterenkénti 623 nanogrammot is eléri, ami az egészségügyi határérték tízszerese.

A szennyezés fő okaként az antibiotikumoknak az állattenyésztésben való túlzott használatát, a háztartási és ipari szennyvíz korlátok nélküli, szabályozatlan vízbe eresztését jelölték meg a tudósok.

Az amerikai átlag tízszerese

Kínában évi 33 ezer tonna antibiotikumot gyártanak, ami az összes gyógyszer 70 százaléka. Ezzel a termeléssel Kína a világ legnagyobb antibiotikumgyártója. A becslések szerint a szerek felét a mezőgazdaságban használják; ez négyszer annyi, mint az Egyesült Államokban. Az antibiotikum túlzott használata az egész élelmiszerláncot befolyásolja: nemcsak az állatok húsában, hanem a trágyázáson keresztül a növényekbe is belekerül.

Az egészségügyi szakértők szerint egy kínai lakos évente tízszer annyi antibiotikumot fogyaszt, mint egy átlagos amerikai. A kínai vezetés másfél éve a szer használatának szabályozásával próbál a helyzeten változtatni. Első lépésként drasztikusan csökkentették a lakosság által megvásárolható és a kórházakban használható antibiotikumok mennyiségét.

Rovatok