Index Vakbarát Hírportál

Oculus Riftet kapnak a norvég tankpilóták

2014. május 8., csütörtök 10:29

Virtuális sisakkal javítja a norvég hadsereg a tankvezetők látási viszonyait. A tankok kialakítása nehézkessé teszi a tájékozódást, de az Oculus Rift virtuális szemüveggel ezen sokat lehet javítani.

A haditechnikai fejlesztést részben egy norvég kameratechnológia-vállalat, a Making View támogatta, akik 360 fokos kamerákat is gyártanak. A rendszer állítólag igen hatékony, ráadásul olcsó is: a hadsereg saját, 100 ezer dolláros kamerájával szemben a Making View modellje csak kétezerbe kerül. És az Oculus Riftért is csak 350 dollárt kell fizetni, szemben a hadsereg saját, 34650 dolláros szemüvegével.

Nagyon hasznos lehet, amikor lezárjuk az összes nyílást. Ilyenkor többé-kevésbé vakok vagyunk, mert mindenhol körülvesz bennünket a tank páncélzata.  Ezzel a rendszerrel viszont olyan jól láthatunk, mintha csak kinéznénk a tetőn.

– dicsérte Ola Petter Odden őrnagy az új technológiát.

Szemzsibbasztó gömblencsék

A rendszer összesen négy gömblencsés kamerából kapja az adatokat, amiket a jármű oldalaira szereltek. (Ez olyan szempontból rizikós, hogy még egy elhibázott találattal is könnyen megvakítható a személyzet - a kamerák egyelőre túl sérülékenynek tűnnek.) A bemenő adatokat egy hagyományos PC-re továbbítják, ami a négy torzított képforrást egyetlen, torzítatlan képjellé alakítja át. A számítógép ezt küldi tovább a szemüvegnek.

Mivel minden kamera 185 fokos szöget lát be, a páncéllemezek mögött ücsörgő pilóta pont úgy nézhet körül, mintha a szabadban lenne.

Odden ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy a virtuális szemüvegen át továbbított kép néha megerőltető lehet a szemnek, ezért csak vészhelyzetben, például erős kereszttűzben javasolná a használatát.

Rovatok