Index Vakbarát Hírportál

2 km magasra repülhetünk egy drónnal

2014. május 12., hétfő 16:42

Hétfőn bemutatkozott a Parrot messzire röpíthető kültéri drónja, amit már nemcsak okostelefonnal lehet távirányítani, hanem Oculus Rift vr-sisakkal is. A kijelzővel felszerelt sisak használatakor ugyanazt látjuk magunk előtt, amit a drón, és forgatni is tudjuk a levegőben röpködő kamerát. Bár a Bebop csak az év második felében kerül a boltokba, az Engadget kütyüblog stábja már ki tudta próbálni, és videót is készítettek róla.

A Bebop hungarocell ütközőit le lehet szerelni, ami a szabad ég alatt előnyös, mert könnyen belekapna a szél. Így viszont a drón a beépített szenzoroknak hála (háromtengelyes gyorsulásmérő, giroszkóp és iránytű) szeles időben is tartani tudja a pilóta által kijelölt irányt. Az Engadget szerint ez a legstabilabban repülő drón, amit eddig kipróbáltak.

Egy menet legfeljebb 12 perces lehet, eddig bírják az akkuk, és ha csak az okostelefonról irányítjuk, akkor a drónnak a wifi hatósugarában, nagyjából 300 méteren belül kell maradnia. Lesz azonban egy kiegészítő távirányító is a Bebophoz, extra antennával, amivel a hatótávolság 2 kilométerre nő. Ez már bőven elegendő ahhoz, hogy lenyűgöző légi fotókat készítsünk lakóhelyünkről, vagy az átláthatatlan tujasor mögött napozó szomszédokról.

A Parrot Bebop kamerája 1080p felbontású videókat és 14 megapixeles fotókat készít, és a halszemoptikával 180 fokos látószöget fed le. A beépített 8 gigabájtos háttértár nem túl nagy, de a 12 perces utakhoz valószínűleg nem is kell több.

Az Oculus Rifttel való irányításról azt írja az Engadget, hogy egészen lenyűgöző élmény, bár ehhez nagyon jól meg kell tanulni a távirányító kezelését, mert a vr-sisak csak a kamerát mozgatja, és amíg megpróbáljuk beleélni magunkat Superman helyzetébe, nem látjuk a kontrollert.

Rovatok