Index Vakbarát Hírportál

Nagy felfordulás jöhet a szoftveriparban

2014. május 12., hétfő 13:05

Komoly fordulat következett be a Google és az Oracle között zajló jogi küzdelemben pénteken: egy amerikai fellebbviteli bíróság a korábbi döntéssel szemben az Oracle-nek adott igazat, és megállapította, hogy az Android fejlesztésénél is alkalmazott Java egyes részei esetében érvényesíthetőek a szerzői jogok, vagyis az Oracle követelhet kártérítést.

A még 2010-ben kezdődött ügyben 2012 nyarán a Google győzelmével zárult a nagy per, a bíróság a Java API (alkalmazásprogramozási felület) felhasználási módját is megvizsgálva kimondta, hogy az amerikai szerzői jogi törvény szerint a Google az Android fejlesztésénél az adott elemeket szabadon és ingyenesen használhatta fel.

Az alapelv ugyanis az, mondták ki akkor, hogy az API módszereket, technikákat tartalmaz, és ezekre nem vonatkozik a szerzői jog. A határozat szerint a Google összesen kilenc sort másolt le a Javából, ám a fejlesztés a sajátjuk, és egy, a szabványon és a szerzői jog által nem védett API-n alapuló önálló megoldással álltak elő, így az Oracle nem követelhet tőlük licencdíjat.

Minden másképp van

A perben egyébként egymilliárd dollárt követelő Oracle természetesen fellebbezett, és az egész Szilícium-völgyet megmozgató eljárásban a Microsoft is mellé állt.

A mostani döntés indoklásában Kathleen O'Malley bírónő kifejtette, hogy a háromfős testület arra jutott, hogy az adott feladat végrehajtására összeállított számítógépes parancsok sorozata igenis tartalmazhat olyan részleteket, amelyeket véd a szerzői jog.

Az ügyben a Google pártján állók újra elmondták, hogy az ilyen ítéletnek roppant súlyos következményei lehetnek a szoftveriparra nézve, ahol elengedhetetlen egymással együttműködő rendszereket tervezni, ám a precedensre hivatkozva a legrosszabb esetben az történhet, ami a mobilos szabadalmaknál: szerzői jogi perek százai indulhatnak meg.

Itt azonban még nincs vége. A fellebbviteli bíróság nem fogadta el az elsőfokú bíróság döntését az API-kkal kapcsolatban sem, mivel szerintük a bíró rosszul ítélte meg ezek jogi státuszát. Új eljárás megindítását rendelték el, hogy kiderüljön: a Google a fair use, a tisztességes felhasználás szabályait figyelembe véve alkalmazta-e az API-kat.

Rovatok