Index Vakbarát Hírportál

Izomba drótozott protézis kapott engedélyt

2014. május 12., hétfő 12:06

Tíz különböző mozdulatot lehet megtenni azzal a robotkarral, amely elsőként szerezte meg az Egyesült Államok gyógyszerhatóságának (FDA) forgalombahozatali engedélyét. Az eredetileg Luke kódnéven futó, de végül DEKA Arm System néven piacra kerülő eszköz a felhasználó izmai által kibocsátott elektromos impulzusokat tudja parancsként értelmezni.

A viselő karjára felcsatolt elektródák az izmok összehúzódását érzékelik, és ezeket a jeleket dolgozza fel az eszköz processzora. A protézis pont olyan nehéz, mint a pótlandó alkar, így a felhasználónak nem jelent extra terhet.

A robotkar mozdulatait nem csak a szenzorok határozzák meg, kapcsolókkal is finomhangolható az eszköz. Ez azért fontos, mert egy pohár vizet, egy elektromos csavarhúzót, egy bankkártyát vagy egy tojást egészen másképp kell megragadni, illetve kézben tartani.

A hatóság szakvéleménye szerint a tesztek résztvevőinek 90 százaléka a DEKA segítségével el tudott végezni olyan feladatokat, amelyekre a korábban használt protézisével nem lett volna képes. tudtak kulcsokat és zárakat használni, cipzárat behúzni, főzni és fésülködni is.

A bostoni DEKA Research and Development nevű fejlesztőcéget egyébként Dean Kamen alapította, aki a Segway robogó létrehozásával vált híressé. A robotkart az amerikai védelmi tárca fejlesztési szervezete, a DARPA 40 millió dollárral támogatta. A kar egyelőre nem kapható, mert a cég partnert keres a gyártáshoz.

Rovatok