Index Vakbarát Hírportál

Memóriahiány miatt állt le a reptér

2014. május 13., kedd 14:25

Nagyon kellemetlen hiba miatt állt le Los Angeles repterének légiirányító rendszere két héttel ezelőtt, amikor egy U-2 kémgép repült el fölötte. Egyszerűen elfogyott a memória, mondták a Reutersnek a helyzetet jól ismerő informátorok, és a számítógép emiatt nem tudta elvégezni a rábízott feladatot. Az összeomlás miatt több száz járat késett.

Minden azzal kezdődött, hogy az U-2 útvonalterve nem tartalmazta a repülési magasságot, ami általában 18 ezer méter, tehát egyáltalán nem zavarja a polgári repülőgépeket. Egy légiirányító azonban bevitte a kémgép feltételezett magassági adatait a Lockheed Martin által kifejlesztett, 2,4 milliárd dolláros En Route Automation Modernistion (ERAM) rendszerbe, és akkor elszabadult a pokol.

A számítógép állítólag úgy reagált a friss adatra, hogy megpróbálta kitalálni a gép aktuális magasságát, valahol a tengerszint és a végtelen között. Először még csak hibaüzeneteket dobált az ERAM, majd folyamatosan megpróbálta újraindítani magát. A rendszer próbálta elemezni a folyamatban lévő útvonalakat, hogy ne ütközzön össze a gép más járatokkal, és ez a művelet olyan sok memóriát felzabált, hogy más repülésirányítási funkciókra már semmi sem jutott.

Hekkelnék a rendszert

Bár a hiba az informátorok szerint nem teszi sérülékennyé az ERAM-ot, az idei Defcon hekkerkonferencián két beszélgetésnek is ez a repülésirányító rendszer lesz a témája. Ezeken az eseményeken általában nem a szuperbiztonságos megoldások kerülnek terítékre, hanem azok, amiket már sikerült feltörni. Az mindenesetre igaz, hogy a leállást követően 46 percen belül sikerült rendben újraindítani az ERAM-ot.

Rovatok