Index Vakbarát Hírportál

Űrszemétben guberál a robotkar

2014. május 13., kedd 10:21

Repülő tárgyakat elkapó robotkart fejlesztettek ki a svájci Lausanne-i Műszaki Főiskola mérnökei. A kutatóintézet munkatársai szerint a szerkezetnek nagy hasznát vennék a világűrben, ahol el tudnák fogni vele a keringő űrszemetet.

A hét ízülettel és négy ujjal rendelkező, másfél méter hosszú robotkart eredeti változatát a Simlab készítette el, és eddig csak gyárakban alkalmazták. A főiskola munkatársai azonban úgy programozták át, hogy mozgó tárgyakat is el tudjon kapni.

Nyitott tenyérrel, teljesen mozdulatlanul várakozik a robot, majd a másodperc törtrésze alatt rámozdul a felé repülő tárgyra. Ez akár teniszütő, labda vagy félig megtöltött vizespalack is lehet.

A robot által elvégzett munka három szakaszra bontható - mondta Seungsi Kim. Az első feladat a repülő tárgy röppályájájának felmérése. A másodikban azt kell kitalálni, hogy az adott tárgyat milyen pózban érdemes elkapni. Végül pedig meg kell mozdítani a kart a számításoknak megfelelően. A robot beprogramozásakor az emberi tanulást vették alapul, ami az ismételt próbálkozásokra és az imitációra épül. Nem pontos utasításokat adtak a robotnak, hanem megmutattak neki lehetséges röppályákat, és ezután egymás után többször is manuálisan irányították a célpont felé.

Egy uniós kutatási projekt részeként kapott támogatást kutatócsoport. A Clean-mE programban olyan megoldásokat akarnak kifejleszteni, amelyekkel kezelni tudják az űrszemetet. Egy műholdra szerelve a karnak az lenne a feladata, hogy elfogja a felé száguldó törmelékeket.

Rovatok