Index Vakbarát Hírportál

Ez kerül sokba egy eredeti iPad-töltőn

2014. május 14., szerda 16:31

Az Apple-cucc birtoklásánál csak egy komolyabb státusszimbólum létezik, amikor valaki eredeti tartozékot vásárol, nem utángyártottat. Például ha egy iPad töltője elromlik, akkor az ember választhat, hogy hatezer forintért rendel egyet az Apple-től, vagy hét dollárért Kínából.

Felmerül a kérdés, hogy vajon mi adja a nagy különbséget? Sokan gondolják úgy, hogy az alma alakú logó ér sokat a töltő műanyagházának oldalán, ám néhány szakértő most ennél beljebb nézett. Szétszedtek egy eredeti és egy hamisítvány töltőt, és a különbség avatatlan szem számára is egyértelműen látszik.

A legfontosabb különbség, hogy míg az Apple terméke megfelel az érintésvédelmi és biztonsági szabályoknak, a hamisítvány látványosan magasról tesz az ilyesmire. Az eredetiben sokkal több a szigetelés, egész pontosan az utángyártottban konkrétan alig akad olyan alkotóelem, aminél lenne ilyesmi. Az drágább töltőben nem csak a transzformátort borítja vastag szigetelőanyag, de más alkatrészeket is zsugorcsővel borítottak be, és a kábelek egy részén is extra vastagságú, néhol háromszoros a bevonat, az olcsóbban a bevonat nem több egy leheletnyi rétegnél. A biztonsági előírások kreatív értelmezése máshol is látható: a transzformátor erős- és gyengeáramot kezelő részei között elméletileg négy milliméter távolság kéne legyen – az Apple-nél ez öt és fél, míg a hamisítványnál 0,6 milliméter.

Természetesen a teljesítmény sem ugyanaz. A mérések szerint míg az eredeti töltő az ígért 10 Wattnál is többet adott le egy kicsivel, az utángyártott mindössze 5,9 Wattra volt képes. Mindez azt jelenti, hogy sokkal tovább tart, míg a gép feltöltődik, ráadásul a mérést végző Ken Shirrif szerint a hamis töltő hangos is volt, zúgott.

Összefoglalva tehát: ha nem is gyullad fel az olcsóbb töltő, mindenképp lassabban tölt majd, mint az eredeti tartozék. A részletes elemzést itt lehet elolvasni, természetesen angolul.

Rovatok