Index Vakbarát Hírportál

Olcsóbb lesz az Xbox One

2014. május 14., szerda 09:15

Bár a Microsoft új konzolja, az Xbox One hazánkban majd csak szeptembertől lesz kapható, jó hír, hogy a gép június 9-étől olcsóbb lesz azokon a piacokon, ahol már megjelent. A bejelentés szerint a cég a vásárlói visszajelzéseket kiértékelve jutott erre a döntésre, vagyis azért van csavar is a dologban. A 399 dollárra levitt bolti ár ugyanis arra a konzolcsomagra vonatkozik, amiből hiányzik a Kinect nevű, a tavaly novemberi megjelenéskor még nem elválasztható mozgásérzékelős kamera.

Ez az árcsökkentés azt jelenti, hogy a Microsoft konzolja ugyanannyiba kerül majd, mint a Sony Playstation 4-e, amit a kezdetektől a Sony saját mozgásérzékelős kamerája nélkül is meg lehet kapni, és (nem feltétlenül emiatt, de) egyelőre jobban is fogy, mint az Xbox One. Érdekesség, hogy az Xbox One bejelentésekor a Kinect összedrótozását a Microsoft még mint a jövő útja próbálta eladni, mára azért finomodott annyit a kommunikáció, hogy a hang- és mozgásérzékelős, folyamatosan figyelő kamerát nem kötelező most megvenni, a Microsoft hagyja, hogy az emberek maguk döntsék el, mikor engedik be a jövőt a lakásukba. Ez a mostani, visszakozásként értékelhető lépés már a második komolyabb újratervezés az Xbox One-nal kapcsolatban, az elsőnél a kötelező és folyamatos internetkapcsolat ötletét vetették el, még a megjelenés előtt.

A Microsoft azt is bejelentette, hogy megváltozik azon szolgáltatások köre, amit az Xbox-tulajdonosok csak fizetős tagsággal érhettek el. A jövőben ugyanis nem kell Gold szintű tagság a 170 különböző, szórakoztató app eléréséhez. Ezek között olyanokat találunk, mint a Netflix, az HBO GO, számos (főleg Észak-Amerikában népszerű) sporttal kapcsolatos tévéadás, de a játékokkal kapcsolatos appok (Machinima, Twitch) vagy a Microsoft saját szolgáltatásai (Skype, Internet Explorer, OneDrive) is minden Xbox Live tag számára elérhetők lesznek, függetlenül attól, hogy pénzes vagy ingyenes előfizetése van az illetőnek.

Ez persze nem jelenti, hogy mostantól nem éri majd meg havidíjat fizetni. A sajtóközlemény szerint a Microsoft a továbbiakban is minden hónapban újabb játékokat tesz ingyenesen elérhetővé a Gold-szintű tagoknak: júniusban a Dark Souls, a Charlie Murder, illetve a Super Street Figher IV: Arcade Edition közül lehet majd válogatni. Júniusban, a Games with Gold program elindításának egyéves évfordulóján startol el a független fejlesztők játékait tartalmazó, szintén csak pénzes előfizetők számára elérhető program, amiben további játékokhoz juthatunk majd hozzá anélkül, hogy a havidíjon felül fizetnénk. Ha valaki inkább az új játékokra kíváncsi, az is örülhet, a Gold-szintű tagok időnként komoly, akár 50-75 százalékos kedvezményeket kapnak majd a frissebb, nagy címek megvásárlásánál.

Hogy ebből Magyarországon mit érzünk majd, azt egyelőre nehéz megmondani. Az szinte biztosnak tűnik, hogy bár Kinect nélküli csomag nálunk is lesz, a csökkentett, 399 dolláros ár helyett nálunk inkább a 399 euróhoz lesz közel a bolti ár. Szintén kérdéses, hogy a médiaszolgáltatások közül mi lesz az, amit nálunk is el lehet majd érni. Ez ugyanis itthon független attól, hogy milyen Xbox Live tagságunk van, az amerikai tévéadásokat és egyéb szolgáltatásokat a régiós különbség miatt nem látjuk. A pletykák szerint talán a Netflix már elérhető lesz, mire a konzol ideér.

Rovatok