Index Vakbarát Hírportál

Sok mindenre nem jó a BKK mobilappja

2014. május 15., csütörtök 11:13

Szerdán megjelent a Budapesti Közlekedési Központ okostelefonos alkalmazása, a  BKKInfo. Egyelőre Ios-re és Androidra elérhető, Windows Phone-ra nem, de már készül. Több telefonon elindítva az első, ami feltűnt, hogy erős hardverrel rendelkező telefonon is lassan indul, ráfér még némi optimalizáció.

Az alkalmazással nagyrészt azokat az információkat érhetjük el, amiket már amúgy is láthatunk a BKK mobilra optimalizált weboldalán. Az egyetlen plusz lehetőség a regisztráció után elérhető járatfigyelés, ami értesítést küld a telefonunkra, ha valami történik a figyelt vonalakon.

A gyakorlati probléma ezzel az, hogy senkinek sem jut eszébe beállítani minden járatot, amit mondjuk nem nem naponta használ. Hasznos funkció lenne, ha GPS-koordináták alapján az alkalmazás megnézné, melyik járatok vannak a közelben, és ez alapján is küldene értesítést (hiszen magába az appba amúgy is megérkezik minden információ).

A járatokat a Google Térképre integrálták, ezen pontosan jelölve van, ha egy vonalon történik valami: kis piros ikszek jelzik a kieső megállókat, jó esetben pedig alternatív útvonalakat is rajzol a rendszer. A térkép sajnos becsukva indul, alapesetben kicsúsznak a lényeges információk, aki nem jön rá, hogy a nagyítóval lehet lenyitni a térképet, az csak azt látja, hogy adott ponton ott egy üres tér.

Az alkalmazás felhasználói élményén van még mit javítani, a járatok figyelése például nagyon nem egyértelmű: rákattintunk egy járatra, akkor kilistázza a megállókat, ott pedig még tovább kattinthatunk, pedig nem kell, a jobb felső sarokban lévő, alig észrevehető OK-gomb a megoldás. A kavarás oka, hogy úgy is feliratkozhatunk egyes járatokra, hogy nem az egész vonalat, csak egy szakaszt figyelünk, nem minden nap, csak mondjuk hétvégén. A beállítás azonban akkor sem egyértelmű. Szintén nehéz megtalálni a már elmentett járatokat: ezeket a Profil menüpontba dugták el.

Nagy hiányosság, hogy nincs integrálva a GPS-alapú forgalomfigyelő, a Futár, nem kapunk ténylegesen valós idejű adatokat az alkalmazásunkhoz, viszont a BKK azt ígéri, nemsokára érkezik ez a funkció. Ennél viszont még furcsább, hogy sima, kilistázható menetrendet sem találunk az alkalmazásban.  Szerencsére erre van több, nem hivatalos alternatíva is. A BKK folyamatos fejlesztést ígér, reméljük ezekre a problémákra hamarosan megoldást találnak.

Rovatok