Index Vakbarát Hírportál

Kiutálják a nőket a kockák

2014. május 18., vasárnap 12:02

A nők és férfiak munkahelyi megkülönböztetése régóta beszédtéma, de a techiparban, a Szilícium-völgyben és azon kívül is elégg rossz lett mára a helyzet: nagyon nehéz bekerülni nőként bárhova, és a bent maradás sem könnyebb. A zaklatások felett a vezetőség gyakran szemet huny. A nagy cégek sem jobbak a startupoknál: a Google most vett meg egy ötfős céget, kihagyva az egyetlen női alkalmazottat.

Mindenki tudja, hogy a Szilícium-völgy nem a nők fellegvára, és az itthoni informatikai képzést elnézve arról is vannak sejtéseink, hogy hazánkban sem dulakodnak egymással a másik nem képviselői a technológiai ipar legjobb helyeiért.

75%

Egy friss amerikai kutatás szerint a férfiak 7:3 arányban felülmúlják a nőket a New York-i technológiai állások területén, sőt az egész országban is.  Annak ellenére, hogy az USA-ban a mérnöki és tudományos diplomák 41 százaléka nőké, nagyon ritkán töltik be a tech állások több mint egynegyedét egy-egy cégnél. A HR&A Advisors nevű New York-i tanácsadócég kutatása szerint ötven százalékot meghaladó különbség van a férfi-női munkavállalók között, és New Yorkban a fejlesztők nyolcvan százaléka férfi. Csak a kevésbé jól fizető orvosi, klinikai állásokat tölti be nő, mint amennyi férfi.

A New York-i techszcéna gyorsabban nő, mint a teljes amerikai gazdaság: 2003 óta 18 százalékkal nőtt a munkahelyek száma, szemben a nemzeti négy százalékkal. A növekedés ellenére azonban továbbra sem kiegyenlítettek a nemi különbségek. A FiveThirtyEight.com weboldal szerint nagyvárosi területeken összességében is a férfiaké a többség: a kétmillió számítógéphez kapcsolódó munka 75 százalékát ők töltik be. Washingtonban a legjobb a helyzet, itt a női alkalmazottak aránya harminc százalék.

Nő a probléma

Ageism

Nem nőnek lenni az egyetlen rossz dolog a techszcénában: tombol az öregek utálata is. Kirekesztik az embereket csak azért, mert nem fiatalok vagy, nem néznek ki úgy. Nem csoda, hogy egyre több a plasztikai műtét: már a 26 évesek is hajátültetést csináltatnak, nehogy ősz hajszálaik legyenek. 

A Szilícium-völgyben ma csak az lehet menő, sikeres, aki fiatal. 

A nők helyzete évtizedek óta rossz a technológiai, mérnöki és matematikai területeken: ugyan egyre több nő diplomázik ilyen szakokon, nagyon nehezen jutnak be a cégekhez, és még nehezebben maradnak ott.

A Columbia Business School kutatása szerint a nőket akkor is ritkábban alkalmazzák, ha ugyanazok a képességeik, ugyanúgy teljesítenek, mint a férfijelöltek. Sok techcég azzal utasítja el a női jelentkezőket, hogy nem illenek a céghez, illetve nincs meg a megfelelő végzettségük.

Egy másik kutatás szerint ugyanazzal az iskolai végzettséggel a férfiak 73 százalékkal többet keresnek, mint a nők. Igaz ezt más kutatások cáfolják. Ettől függetlenül az már nem is meglepő, hogy a férfiak sokkal több vezetői pozíciót töltenek, be, mint a nők, elég csak ránézni a Szilícium-völgy top cégeire.

Bro grammer

Ha pedig egyszer végre valahogy mégis sikerül bejutni egy nőnek valamelyik technológiai céghez, még mindig sok kihívással kell szembenéznie. Gyakran csak azért veszik fel őket, mert ez most menő: szakszóval brogrammer lesz belőlük (a bro = tesó, haver és a programmer = programozó szóból). Így legalább a többi, ott lévő programozó is elmondhatja, hogy milyen menő cégnél dolgoznak. A vége gyakran nemi alapú kirekesztés, mivel a techcégek tele vannak sztereotípiákkal, a vezetők pedig gyakran szemet hunynak a zaklatások felett. A Github női vezetője, Julie Ann Horvath például nemrég mondott fel, pont emiatt.

Nem csoda, hogy a nők sokkal hamarabb otthagyják a programozós, mérnöki, matematikai munkákat, mint férfitársaik. Persze, vannak próbálkozások ennek megállítására, kérdés, hogy ezek a gyakorlatban mennyire lehetnek sikeresek. New York tavaly elfogadott egy jogszabályt, ami alapján a munkaadóknak garantálniuk kell a terhes anyáknak a megfelelő munkakörülményeket (például szüneteket). Emellett öt munkanap per évre emelték a betegszabadságokat, ami segíthet a nőknek: nem éreznek akkora nyomást, hogy ott kell hagyni a munkahelyüket, ha egy családtagjukat ápolni kell.

Mindenkit, kivéve...

Aki pedig azt hinné, hogy a fenti szócséplés csak alaptalan agymenés, annak kijózanító példa lehet ez az egészen friss eset a Google és egy startup főszereplésével: pár hete megvettek egy párfős céget. 

Átvették a teljes csapatot, kivéve az egyetlen női alkalmazottat.

A kommentekben aztán még több részlet kiderült: dizájnerként dolgozott (valódi nevét nem vállalja), ő volt az egyetlen nő a cégnél. Már ott volt a kezdetektől, a dizájn mellett az alkalmazás marketingjét is segítte, mégis kihagyták, amikor eladták a céget a Google-nak. „Egy világ omlott össze bennem” – kommentálta a történteket.

A cég fordult a Google-hez, akik egyenként meginterjúvolták a tagokat, majd úgy döntöttek, négyüket felveszik. Előtte a startupnál egyébként saját bevallása szerint fele annyit keresett, mint férfi munkatársa. A Google nem kommentálja a történeteket.

Rovatok