Index Vakbarát Hírportál

A Youtube megvenné a Twitchet

2014. május 19., hétfő 07:55

A Youtube (tehát közvetve a Google) a Variety című lap információi szerint egymilliárd dollárért venné meg a Twitch nevű, videojátékok közvetítésére használt oldalt.

A Twitch az egyik legnépszerűbb olyan oldal, ahol a játékosok élőben közvetíthetik, épp mit csinálnak egy adott játékban. A legnagyobb twitches sztárokat akár több tízezren is követik és nézik egyszerre. A 2011-ben alapított oldal 35 millió dolláros kezdőtőkével indult, 2014. márciusi adatok szerint az észak-amerikai letöltések 1,8 százaléka volt a Twitchez köthető. A belső mérések szerint havonta 43 millió néző használja a szolgáltatást, átlagosan másfél órán át naponta. A Twitch a Netflix, a Google és az Apple után a negyedik legnagyobb forgalmú oldal az USA-ban, áprilisban az élő streamek (videós közvetítések) 44 százalékát ezen keresztül bonyolították. 

A hírt egyelőre sem a Google, sem a Twitch nem erősítette meg, a Variety információival ellentétben a Wall Street Journal szerint a felek még messze nem egyeztek meg. Az biztos, hogy a Youtube-nak sokat segítene a játékos tartalmak terén, ha egy ilyen népszerű és bejáratott szolgáltatást csatolhatna magához, bár kérdés, hogy a felhasználók mennyire örülnek majd az ötletnek. 

Játékok közvetítésére elméletileg a Youtube-on is van mód, de az mégsem annyira népszerű, mint a Twitch (például a túl szigorú, zenéket érintő szabályozások miatt sem). A játékos tartalmak erejét viszont jól mutatja, hogy a legtöbb yotube-os feliratkozó Felix „PewDiePie” Kjellberg főleg ilyen témájú csatornájához csatlakozott, 27 millióan várják az újabb videókat. 

A tranzakcióban a hírek szerint csak pénz kerülne átadásra, pedig általában ilyenkor az ár egy részét részvénycsomagok adják ki.

Rovatok