Index Vakbarát Hírportál

Így készült a Rubik-kockás Google-logó

2014. május 20., kedd 11:23

Tegnap a Google speciális logóval, úgynevezett doodle-lel ünnepelte a Rubik-kocka negyvenéves születésnapját. Az interaktív kockát a web stílusait leíró CSS-alapon készítették, néhány okos trükk bevetésével. Nem véletlen, hogy május 19-én rakták ki a logót: a dátum 5/19-es írásmóddal arra utalt, hogy a kockának 519 trillió lehetséges állása van.

A Google 14 éve gyárt különböző doodle-öket, azóta ünnepeltek vele fontos kulturális eseményeket és jelentős találmányokat is. 2010-ben például a Pac-Man harmincadik születésnapját játszható logóval ünnepelték.

A legjobb doodle-ök általában művészet és technológia határán jelennek meg, mint Rubik kockája. Eddig azonban a cég nem tudott megfelelő verziót készíteni belőle. „A Rubik-kockát újra és újra javasolták, de úgy gondoltuk, a technológia még nem állt készen ehhez a weben” – mondta a Doodle-csapat vezetője,  Ryan Germick a Wirednek.

Az elmúlt hónapokban azonban mindez megváltozott: annak ellenére, hogy technikailag még mindig az egyik legambiciózusabb projektnek tartják, a legtöbb böngésző mára támogatja a CSS 3D Transform nevű technológiát, így úgy készülhetett el a kocka, hogy a legtöbb felhasználó játszhatott vele. 

„A CSS 3-D Transform technológiának köszönhetően háromdimenziós térben tudtuk megjeleníteni a kockát, ami élőnek hatott, mivel reagált az egérmozgásokra” – mondta Kristopher Hom, a projekt vezetője. A legnagyobb kihívás az volt, hogy pontosan lemásolják a kocka funkcionalitását: az egyetlen plusz elem a lépésszámjelző lett.

A Google közzéteszi az interaktív logó forráskódját, és elindítottak egy interaktív Chrome-kísérletet is, ahol például zenélő kockával is lehet játszani, de sajátunkat is elkészíthetjük.

Rovatok