Index Vakbarát Hírportál

Száz hekkert kapcsoltak le egy vírus miatt

2014. május 20., kedd 13:16

19 ország bünüldöző szervei az elmúlt két napban közös akcióban kapcsoltak le száz állítólagos hekkert, akik létrehozták, eladták és használták az FBI szerint különösen alattomos BlackShades nevű malware-t. Akció volt Hollandiában, Belgiumban, Franciaországban, Németországban, az Egyesült Királyságban, Finnországban, Ausztriában, Észtországban, Dániában, az USA-ban, Kanadában, Chilében, Horvátországban, Olaszországban, Moldovában és Svájcban.

A műveletben 359 házkutatás volt, több mint 1100 adattároló eszközt lefoglaltak, pécéket, laptopokat, mobiltelefonokat, routerket és külső merevlemezeket és USB-meghajtókat vittek magukkal a szervek. Az Europol szerint lefoglaltak még jelentős mennyiségű készpénzt, illegális fegyvert, drogokat.

A BlackShades olyan rosszindulatú szoftver, amivel átvehető az irányítás az áldozat gépe felett. Ha egyszer telepítik a gépre, onnantól a támadó mindent láthat: dokumentumokat, fényképeket, jelszavakat, banki hozzáféréseket. Ráadásul megakadályozhatják a hozzáférést a fájlokhoz, felvehetik a gépelést, és bekapcsolhatják a számítógép webkameráját.

Az Europol egyik dokumentált esete szerint egy 18 éves holland férfi kétezer számítógépet fertőzött meg, aztán fényképeket készített a számítógépet használó nőkről és lányokról.

2010 óta a BlackShadest világszerte több ezer embernek adták el, és több mint félmillió számítógépet fertőztek meg vele. Bizonyos verziókhoz már nagyon olcsón, negyven dollárért (9 ezer forint) hozzá lehetet jutni.  

Az USA-ban az FBI terjesztett be vádiratot két ember ellen, akik valószínűleg a malware fejlesztői: egyikük a svéd állampolgárságú Alex Yucel, másikuk pedig az amerikai Michael Hogue. Az FBI három másik embert is elfogott, akik használhatták a szoftvert. Az FBI szerint a program 2010 szeptembere és 2014 áprilisa között 350 ezer dollárt hozott a készítőinek (78 millió forint).

Rovatok