Index Vakbarát Hírportál

Százzal zuhanni, arccal előre

2014. május 21., szerda 09:18

A közeljövőben megnyitó, Falcon's Fury (A sólyom dühe) nevű látványosság különleges élményt nyújt majd mindenkinek, aki fel mer ülni rá a tampai Bush Gardens vidámparkban: a szabadesést szimuláló gép székeiben helyet foglalók ugyanis 100 méter magasból zuhannak le, arccal lefelé, 97 kilométeres óránkénti sebességgel.

Falcon's Fury

Azért, hogy az élményt óránként több százan is át-, illetve túléljék, a gyártó különleges megoldások egész sorát vetette be. A fékek például csak harminc méter zuhanás után kezdenek működni, a székekbe épített mágnesek kezdenek el kölcsönhatni a torony szélére szerelt fémcsíkokkal, a maradék távolság pedig elég arra, hogy a szerkezet teljesen megálljon, a székek pedig hagyományos helyzetbe álljanak vissza a torony alján. A torony maga hurrikánállónak épült, akár egy métert is képes elhajolni bármelyik irányba, hogy a Floridában szokásos trópusi viharok ne tehessenek kárt benne. A szerkezet alapját amúgy 150 darab, 60 méter mélyre lesüllyesztett acélgerenda adja, ezeket egy 120 centis betonalap köti össze a torony föld feletti részével.

A furcsa testhelyzet miatt a hagyományos biztonsági öveket is át kellett tervezni olyanra, ami kényelmesen, de biztonságosan képes megtartani az embereket a derekuknál keresztbe vetett pánttal.

A torony tesztje már megvolt, de az átadás dátuma egyelőre ismeretlen. Az idén április-május környékére tervezett időpontot az építők különösebb kommentár nélkül lemondták, más hírek szerint viszont május végéig elindul az egyszerre 32 embert a magasba emelő, aztán onnan ledobó szerkezet.

Rovatok