Index Vakbarát Hírportál

A KIM feljelenti az Ask.fm-et

2014. május 23., péntek 14:34

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) feljelenti az egyik közösségi portált személyes adattal való visszaélés bűncselekmény gyanúja miatt – jelentette be Balatoni Mónika, a tárca társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára pénteki budapesti sajtótájékoztatóján. Megkerestük a KIM-et azzal kapcsolatban, hogy miért pont a minisztérium tesz feljelentést egy ilyen ügyben.

Azt írták, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumot (KIM) egy szülő kereste meg azzal, hogy a lánya nevében valaki hamis regisztrációval posztol ezen az oldalon, feltéve a lány és az édesanya fotóit, személyes adatait, telefonszámait. A Btk. szerinti személyes adattal visszaélés bűncselekmény közvádas bűncselekmény, azaz ebben tárca is élhet feljelentéssel.  Ez nem helyettesíti, csupán kiegészíti a család által tett feljelentést, amit ők akkor tettek meg, miután  megfenyegették a fiatal lányt olyan posztok miatt, amit a nevében írtak az oldalra.

Az ask.fm oldalán bárki kérdezhet ismeretlenül, a feltett kérdéseket nem ellenőrzik, legyen az bármilyen sértő  tartalmú, illetve a portál nem gondoskodik a megfelelő adatvédelemről, moderációról. A  család kérte a weboldal üzemeltetőjét, hogy szüntessék be az oldalt, de ez nem történt meg.

Arra vonatkozóan nincs a minisztériumnak információja, hogy ilyen konkrét jogi ügyre volt –e már példa hazánkban,  azonban a mai sajtótájékoztatónkon  a rendőrség képviselője megerősítette, hogy a nyomozó hatóságok látókörébe egyre több internetes zaklatással kapcsolatos ügy kerül.  A rendőrség csak akkor tud nyomozást indítani, ha a tudomásukra jutnak a konkrét ügyek, a zaklatások, az adatokkal valóvisszaélések.  Ezért biztatunk minden fiatalt, akit a világhálón sérelem ér, tegyen bejelentést vagy szüleivel feljelentést a zaklatókkal, internetes bűnözőkkel szemben.

Nehezíti a nyomozást

Balatoni Mónika az MTI-nek azt mondta, a nyomozást ugyan nehezíti, hogy az az Ask.fm elnevetésű közösségi oldalt egy külföldi szerverről működtetik, ugyanakkor jelezte, bíznak abban, hogy mivel más országokban is komoly problémákat okoz az oldal, ezért nemzetközi utakon el tudják majd érni, hogy a felelősöket megtalálják.

Utalt arra, hogy az Ask.fm egy olyan közösségi oldal, ahová gyakorlatilag bárki anonim formában beléphet és kérdéseket tehet fel az oldalhoz tartozóknak, ezzel azonban vannak akik visszaélnek és mások fényképét, adatait feltüntetve jelentkeznek be, majd járatják le az arról mit sem sejtő fiatalokat, akik közül ezért többen már külföldön öngyilkosok lettek.

Arról beszélt, hogy az internetes zaklatásoknak sok áldozata van, de az elkövetőket nehéz megtalálni, ezért is tartják nagyon fontosnak a hasonló ügyekben a nemzetközi együttműködést. Jelezte azt is, hogy a tárca információi szerint jelenleg a világon senki nem ellenőrzi az Ask.fm-re felkerülő tartalmakat.

Csúcstechnológia

Szongoth Richárd, a Nemzeti Nyomozó Iroda csúcstechnológiai osztályának a vezetője azt mondta, a rendőrség arra biztat minden fiatalt akit a világhálón sérelem ér, tegyen bejelentést vagy szüleivel feljelentést a zaklatókkal, internetes bűnözőkkel szemben. Jelezte, a rendőrség csak akkor tud nyomozást indítani, ha a tudomásukra jutnak a konkrét ügyek, a zaklatások, az adatokkal valóvisszaélések.

Az államtitkár előző nap tartott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a kiskorúak védelme érdekében július 1-jétől ingyenes szűrőszoftvert kell biztosítaniuk az internet-hozzáférést nyújtó szolgáltatóknak. A tárca kampányt is indított, hogy a szülők figyelmét felhívja a szűrőszoftverek fontosságára. Szeptember 1-jétől pedig már a nyilvános könyvtárak és iskolák számára is kötelező lesz a szűrőszoftverek használata.

Rovatok