Index Vakbarát Hírportál

Kiberháborús fegyver lesz az Oculus Rift

2014. május 25., vasárnap 10:51

Az elmúlt két évben a DARPA – az USA kísérleti haditechnikát fejlesztő szervezete – azon dolgozott, hogy a kiberháború olyan egyszerű legyen, mint egy videojáték. A Wired cikke szerint jó úton haladnak.

A Pentagon szerdán bejelentette, hogy a DARPA elérte a Plan X néven futó programsorozat legújabb állomását. A Plan X célja, hogy olyan szoftveres platformot hozzon létre, ahol a programokat könnyen használhatják az amerikai hadseregnek dolgozó hekkerek.

A terv jól halad: a DARPA úgy alakított át egy Oculus Riftet, hogy az kiberháborús célokra is használható legyen. A virtuális szemüveggel a felhasználók egy háromdimenziós hálózati szimulációt futtathatnak, ami jobb áttekintést ad a műveletekről, és könnyebb célponttá teheti a kiberbűnözőket.

Mintha úsznánk az internetben

Nem kétdimenziós nézetben látjuk a dolgokat, hanem körül is nézhetünk. Ha a bal vagy a jobb oldaladra pillantasz, láthatod a különböző alhálózatokhoz kapcsolódó információkat. Az Oculus teremtette környezetbe könnyű beleélnünk magunkat: olyan az egész, mintha úsznánk az internetben.

– mondta a Wirednek Frank Pound, a Plan X programmenedzsere.

A bemutatott demóban a DARPA hekkere a szemüveget két Razer Hydra típusú mozgásérzékelős kontrollerrel együtt használta. Használat közben az egyes alhálózatok egy gömbszerű felépítésben jelennek meg. A felhasználó ezek közül választhat, majd különböző akciókat indíthat: végigszkennelheti az adott hálózatot, biztonsági réseket kereshet.

Ha a hálózatok vizsgálata befejeződött, máris lehet fejest ugrani az úszható internetbe, és az előre telepített eszközökkel elhárítók a fenyegetések. Pound ugyanakkor megjegyezte: az Oculus Riftet nemcsak védekezésre, hanem támadásra is lehetne használni.

Pound azt is elismerte, hogy a mostani verzió csak egy, a működési elvet bemutató demó; a san franciscói Frog Design és az austini Intific közös fejlesztését kimondottan demonstrációs célokra szánták. A második fejlesztői verzió nyáron érkezik; ez már jóval fejlettebb lesz a mostaninál. Az viszont valószínű, hogy a hekkerszimuláció nem marad meg jópofa játéknak: az eszközt már a kongresszusnak, illetve a Pentagon vezérkari főnökének is bemutatták.

Rovatok