Index Vakbarát Hírportál

Feltörték a feltörhetetlennek tartott DVD-másolásvédelmet

2014. május 26., hétfő 09:26

A DVD-Ranger nevű német fejlesztőcsapat bejelentette, hogy sikeresen feltörték az eddig feltörhetetlennek tartott Cinavia másolásvédelmi eljárást. A Cinavia 2010-ben jelent meg, 2012 óta minden bluray-lejátszóban kötelező a támogatása. A technológia egy egyedi vízjelezési eljáráson alapul, ami benne marad a védett fájlban újrakódolás, tömörítés és mindenféle másolás után is. Ha egy bluray-lejátszó érzékeli, hogy Cinaviával védett film illegális másolatát tartalmazza egy fájl, csak pár percig engedi a film lejátszását, aztán elveszi a hangot és figyelmeztető üzeneteket tesz a képernyőre, amiben tájékoztatja a nézőt, hogy kalózanyagot néz.

A DVD-Ranger közleménye szerint sikerült egy olyan programot írniuk, ami egyszerűen kiszedi a Cinavia nyomait a védett fájlokból, legyen az avi, mkv, mp4, vagy mov formátum. Ezután a film már szabadon másolható. A fejlesztőcsapat a védelem ellenszerét, a CinEx HD Advanced szoftvert most 70 dollárért árulja.

A német fejlesztő ráadásul azt állítja, semmi illegális nincsen a programjukban, mivel a német törvények csak a másolásvédelmek megkerülését, feltörését célzó szoftverek készítését és árusítását tiltja, a Cinavia pedig technikaialg nem az, hanem egy nagyon kifinomult vízjelezési eljárás. "A törvényben egy szó sincs digitális vízjelek eltávolításáról, amit a mi szoftverünk tesz. Szóval akkor legális? Természetesen az" - mondta az egyik fejlesztő a Torrentfreak fájlcsereportálnak.

Rovatok