Index Vakbarát Hírportál

Kína kitiltja az IBM szervereit a bankokból

2014. május 27., kedd 13:42

A kínai kormány megtiltaná a helyi bankoknak, hogy IBM-szervereket használjanak. A tiltást biztonsági okokra hivatkozva vezetnék be. Valószínűleg ezzel próbálnak visszavágni az Egyesült Államokkal régóta folytatott kémkedési vitára.

Több állami intézmény, köztük a helyi nemzeti bank valamint a pénzügyminisztérium azt vizsgálja, hogy az IBM szerverei mennyire felelnek meg a biztonsági követelményeknek. A Bloombergnek négy különböző forrás is beszélt erről, bár hivatalosan még nincs döntés a tiltásról.

Ez a következő fejezet abban az évek óta tartó háborúban, amit az Egyesült Államok és Kína vív egymás ellen. Az amerikai hatóságok a múlt héten neveztek meg öt magasrangú kínai katonai vezetőt, akiket azzal gyanúsítanak, hogy amerikai cégektől loptak üzleti titkokat.

A kínai hatóságok pedig néhány napja arra utasították az állami cégeket, hogy szakítsanak meg minden kapcsolatot amerikai tanácsadó cégekkel. Nemrég a Microsoft legújabb operációs rendszerét, a Windows 8-at tiltották le a kormányzati hivatali gépekről szintén biztonsági okokra hivatkozva.

A kínai lépés azért is érdekes, mert az IBM januárban jelentette be, hogy 2,3 milliárd dollárért eladja low end szerver üzletágát a pekingi székhelyű Lenovónak.

Rovatok