Index Vakbarát Hírportál

Németországban kiberbíróság döntene a múlt törléséről

2014. május 28., szerda 13:32

Számos kérdést felvet az Európai Bíróság azon döntése, hogy bárkinek joga van kérnie a Google-tól múltja eltörlését. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a felhasználók kérhetik a keresőcégektől, hogy töröljék a találatok közül a kényes linkeket.

Németországban úgy döntöttek, hogy külön bíróságokat állítanak fel, ezek fogják eldönteni, hogy melyik linket kell törölni és melyiket nem. Fontos megjegyezni, hogy a törlés nem azt jelenti, hogy magát a tartalmat törlik, hanem csupán annyit, hogy a találatok között nem jelenik meg.

A feladat adott a különböző országok különböző jogrendszereinek, hogyan fogják rávenni a Google-t arra, hogy töröljön linkeket a találati listából. Nagyon sok szempontot kell figyelembe venni, nem csupán a kérelmezőét, hiszen az adott link más szempontból lehet releváns.

A német kormány azon az állásponton van, hogy nem automatizálja a levételt. Itt jönnek képbe a kiberbíróságok, itt kell megindokolnia majd álláspontját azoknak a felhasználóknak, akik törölnék múltjukat.

Rovatok