Index Vakbarát Hírportál

Még idén jön az otthon nyomtatható robot

2014. május 30., péntek 10:20

Az Intel azt tervezi, hogy még idén piacra dob egy olyan csomagot, amellyel otthon is nyomtathatunk magunknak működő robotot. Ehhez egy 3D nyomtató kell, és nagyjából 1600 dollár.

A hardver tervei ingyen letölthetők lesznek, így a robot kinézetét kedvünk szerint változtathatjuk. A csomagban lesznek a fontosabb alkatrészek, mint a motor, a vezetékek, a processzor és az akkumulátor.

A kereskedelmi modell Intel Edison csipeket fut majd, a nagyobb teljesítményű robotba pedig Intel Core i5-ös processzorok kerülnek. Ez utóbbi ára jóval magasabb is lesz, nagyjából 16 ezer dollárt kérnek majd érte.

A cég arra számít, hogy öt éven belül bárki tud otthon használható robotot építeni magának ezer dollár alatti áron. A robot open source rendszerben működik majd, vagyis bárki tud rá alkalmazást írni. A felhasználók is telepíthetnek rá programokat attól függően, hogy mire akarják majd használni.

Az Intel a Code Conference-en mutatta be a prototípust, Jimmyt. A robot sétált, beszélt és táncolt. Ez utóbbiban azonban van még mit fejlődnie. Maga Brian David Johnson, az Intel hivatalos futuristája is annyit jegyzett meg, hogy valószínűleg geekektől tanult táncolni.

Rovatok