Index Vakbarát Hírportál

Ívet húzott okosságból a Samsung

2014. június 1., vasárnap 17:19

Lenyűgöző a 4K felbontás, de nem a hajlított kijelző a legütősebb, hanem a külső dobozba kihelyezett okos funkciók. Kipróbáltuk a Samsung egyik idei csúcstévéjét.

Hibátlan reklámfogás volt az ívelt tévék bevezetése, mert mindenki arról beszél, hogy ez mennyire idióta ötlet. A szerkesztőségben összeszereltük a Samsung egyik ilyen készülékét, és meg tudjuk erősíteni: tényleg az. A szokatlan forma elviselhető, amíg a tévé a saját talpán áll, de a fal közelébe tolva már bután kilóg, és oldalról nem túl szép a berendezés.

Az ívelt üveg miatt nagyobb esélyünk van arra is, hogy a szobai lámpánk pont belevilágít, és igazából egyetlen helyről élvezhető az adás, középről. A tesztszobába oldalról bepillantó kollégák mind azzal támadtak rám, hogy furcsa árnyalata van a kijelzőnek, és csak akkor tisztult a kép, amikor középre jöttek.

A nyolcszázezer forintos tévé (az UE55HU8500, hogy pontosak legyünk) nem az alakja miatt kerül ennyibe, hanem mert telepakolták csúcstechnikával. Szemből nézve a 4K felbontású kijelző képminősége lenyűgöző. Dinamikus, kontrasztos, élénkek a színek. Ehhez hozzá kell szokni, mint amikor a katódsugaras buboréktévé után átálltunk lcd-re.

Megnéztük az X-men Origins: Wolverine című fantasztikus filmet, természetesen 4K felbontásban, de néha úgy éreztük, hogy nem is egy több millió dolláros akciófilm előtt ülünk, hanem mindjárt belép a képbe Leôncio és Isaura. Az élénk színű robbanások nem hasonlítottak a valódi lángokra, és az emberek mozgása is túlságosan folytonos volt az olcsó lcd-tévén edzett szemeinknek.

A képminőségnél jobban lenyűgözött minket a tévé okossága, kezessége. Van például hangvezérlés, amin még lenne mit csiszolni, és az ember ritkán beszél úgy tárgyakkal, hogy közben ne nézzék hülyének. Ennél hasznosabb volt a mozgásérzékelős bluetooth távirányító, amivel úgy tudjuk irányítani a kijelzőn megjelenő kurzort, mint a számítógép egerével. Annyi a különbség, hogy nem kell hozzá asztal, a levegőben tudunk vele balra-jobbra hadonászni.

A legmeglepőbb azonban a gesztusvezérlés volt. Egészen addig nem is tudtunk róla, amíg el nem kezdtünk hadonászva mesélni egy helikopteres jelenetről: a tévé ekkor úgy vette, hogy neki integetünk, és azonnal megjelent a kurzor a kijelzőn. Meglepő, hogy milyen pontosan követte a tévé a kézfejünket, pedig 4-5 méterre voltunk tőle. Amikor a levegőben elvégzett ujjmozdulattal rányomtunk egy gombra, azonnal vette az utasítást. Az ujjmozdulattal szüneteltethető lejátszás és hangerőállítás olyan újítás, amiért megéri a tévéket okosítani. És persze ezért kell a tévékbe gyors processzor, hogy pillanatok alatt fel tudják dolgozni a webkamerával érzékelt jeleket, ami nem kis feladat.

Itt jön a képbe a Samsung koncepciója, hogy a tévé legyen jövőálló, frissíthető. A kijelzőpanelen nincsen csatlakozók, nincs benne okosság. Mindent száműztek egy különálló Smart Evolution One Connect nevű dobozba, ami egy szál dróton csatlakozik a megjelenítőhöz. Ez ügyes ötlet volt, mert ha már felfúrtuk a falra a tévét, a franc akar mögötte matatni, hogy egy usb memóriát vagy hdmi-kábelt hozzákössön. A doboz kényelmesen elérhetővé teszi a portokat. Van rajta csatlakozó antennákhoz, négy hdmi, ethernet, három usb (ebből egy usb 3.0) és kártyahely az tévé-előfizetéshez. Az egységben lévő wifi elég gyors ahhoz, hogy simán meg tudjunk nézni egy 4K felbontású filmelőzetest a Youtube-ról.

Még nem tudják, hogy mire lehet majd frissíteni

A külső doboz lecserélhető, ha bejön valami újdonság, amiről még elképzelni sem tudjuk, mi lehet. A nincs olyan csatlakozó, ami hiányozna, a 8K pedig alapból kilőve, mert ahhoz a panelt is cserélni kéne. Lehet szó még gyorsabb processzorról, illetve talán arra készül a Samsung, hogy bluray-lejátszóval és/vagy merevlemezzel egybeépített Evolution kiegészítőt is piacra dob majd. Ennek lenne értelme, mert megspórolnánk néhány kábelt, és a beépített háttértár sokkal megbízhatóbb, mint az usb-s. Ezt meg is tapasztaltuk, amikor néha egy-egy másodpercre megakadt a külső merevlemezről futó 4K film hangja.

Egy valamiben téved a Samsung: a külső kiegészítőnek nem a legdrágább tévében lenne nagy haszna, hanem az olcsóbbakhoz passzolna igazán. Az általunk tesztelt modellben már most is minden benne van. Aki viszont olcsóbb tévét vesz, az nyilván hajlamosabb megfontoltan, lépésenként bővíteni, feltéve, hogy érdekesnek találja az új funkciókat. Ideális esetben a tévépanel csak egy profi monitor, és külön van választva a vezérlés, mint az asztali számítógép esetében. Ez azonban nem lesz túl jó a gyártóknak, mert nem tudnak majd milliós kezdőáron eladni tévéket, ha olcsóbban is van frissítés.

Rovatok