Index Vakbarát Hírportál

Itt az NSA-álló email az internet otthonából

2014. június 2., hétfő 15:10

Egy éve másról sem olvashatunk a technológiai lapokban, mint arról, hogy az NSA milyen személyes adatokhoz fért hozzá, kit hallgatott le, kinek a forgalmát terelte el, és kinek a cégét vette meg kilóra. Egyértelmű, hogy az emailezés nincs biztonságban: az emailküldés alapvetően nem titkosított csatornákon folyik – a Google is csak pár hónapja tett lépéseket ezügyben –, a levelezéseinkbe bárki könnyedén beleolvashat, az NSA-nak és egyéb titkosszolgálatoknak pedig valószínűleg gyakorlópálya. 

Titkosított levelezők persze vannak, de ezek megbízhatósága is kérdéses: a botrány kirobbanása óta például bezárt a Lavabit, amit szivárogtató Edward Snowden is használt. A titkosítással nem is volt semmi baj, jól működött, az NSA viszont úgy döntött, jogi eszközökkel rábírják a tulajdonost, hogy adja ki a titkosításhoz használt kulcsokat, így pedig minden email olvasható lett volna. Inkább bezárt.

Ezt próbálja elkerülni az MIT, a Harvard és a CERN (itt fejlesztették ki ugye a ma ismert internet technológiai alapjainak nagy részét) tudósainak új webes levelezője, a Protonmail: a cég Svájcban van, biztos, ami biztos, a titkosításhoz és a belépéshez pedig két jelszót kérnek, amiből az egyiket ők sem ismerik. 

A Protonmail a szólásszabadság fontos eszköze

– írták a fejlesztők az indulást bejelentő blogbejegyzésükben, és a mondatot komolyan is gondolják. A levelező automatikusan titkosít a protonmail.ch-s emailcímek között, de külső címzettnek is küldhetünk ilyen üzenetet, csak ismernie kell a jelszót, amivel feloldhatja a titkosítást. Szembemennek a Google filozófiájával: náluk nem tartanak örökké a levelek, a titkosított formátumúaknak lehet megadni időpontot, ami után olvashatatlanná válnak. 

A szoftver az első bejelentkezésnél hozza létre a titkosításhoz szükséges kulcsokat, ezért nem lehet regisztrálni mobilról vagy tabletről: a folyamat erőforrásigényes: a tapasztalatok alapján csak pár másodperc, de régebbi gépeken akár percekbe is telhet, és a böngésző is lefagyhat közben. A legtöbb tableten és mobilon egyértelműen túl sok idő lenne (és talán nem is elég biztonságos a végeredmény). 

A webapp egyelőre csak angolul beszél, és meghívással érhető el, viszont úgy tűnik, pár napnál nem kell többet várni a bekerüléshez. Először nyilvános bétatesztelés volt, viszont túl sokan jelentkeztek. A felület könnyen kezelhető, a kontaktlistát viszont nem jegyzi meg automatikusan, csak ha erre kifejezetten utasítjuk. Van akinek ez is fontos biztonsági kérdés lehet, ezért a kicsit idegesítő beállítás.

A Protomail nem fogja leváltani a Gmailt, de nem is erre való: csak száz megabájt tárhelyet kapunk, és egy hónapban összesen 500 üzenet küldhető vele, ezért érdemes megválogatni, kinek akarunk szivárogtatni.

Rovatok