Index Vakbarát Hírportál

Csúcstelefonba bújtatott fényképezőgép

2014. június 9., hétfő 14:02

A Samsung megint megpróbálta a lehetetlent, egybegyúrni a csúcstelefont a fényképezőgéppel. Előző próbálkozásai nem jártak sikerrel, a Galaxy Camera és a Galaxy S4 Zoom csak mérsékelt sikert aratott, és ez leginkább az árnak volt köszönhető. Pedig az irány adott, az emberek egyre több fényképet készítettek telefonjaikkal. Ezek többsége közösségi oldalakra került, így a csúcsminőség eddig nem volt követelmény. Egy idő után azonban a mobilba tett kamera kezdte átvenni a legalsó kategóriás fényképezőgépek szerepét, ezek piaca zsugorodni kezdett.

A többi gyártóhoz hasonlóan Samsung is felismerte, hogy a hagyományos kompakt fényképezőgépek koncepciója nem tartható sokáig, a felhasználók ugyanis azonnal meg akarják osztani az elkészített fotókat Facebookon, Twitteren, Instagramon. Erre a kompaktok ugye nem képesek, ezek olyan fényképezőgépek, amelyeknél kis túlzással csak egy gombot kell megnyomni, a többit elintézi a fényképezőgép. De a wifi vagy a SIM-kártya hiánya miatt csak számítógépről lehet feltölteni a képeket a közösségi oldalakra. A mobilok a kamerák fejlődésével szinte meg is előzték az egyszerűbb kompaktokat, a kattintás után utólag is lehet szerkeszteni az adott képet, és azonnal meg is lehet osztani a közösségi oldalakon.

Változó igények

Időközben a felhasználók igényei is nőttek. Már nem csak Facebookra és Instagramra készítettek fényképeket a telefonnal, hanem családi albumokba szánt fotókat is ezzel örökítettek meg. Az átlagos mobilkamera azonban nem alkalmas erre. A gyártók így a csúcskészülékeknél elkezdtek a fényképezésre, kamerára is koncentrálni, már amennyire egy vékony lencsével ez lehetséges.

Az okostelefonoknak egy teljesen új kategóriája jelent meg. Több olyan mobilt is piacra dobtak az elmúlt időszakban, amelybe komoly lencsét tettek, a legismertebb talán a Nokia Lumia sorozata a maga 41 megapixeles kameráival, és a jól sikerült 1020-as modellel. Ezekkel a mobilokkal az volt eddig a baj, hogy túl nagyok voltak mobilnak.

Ez már mobilnak néz ki

A K Zoom sokkal jobban hasonlít mobilra, mint a Galaxy Camera (és annak utódai, a Galaxy Camera 2 és az S4 Zoom), az előd inkább egy fényképezőgépbe zárt mobil volt. Ez azonban megmarad a szappantartó formánál egy látványos lencsével a hátoldalán. Funkciójából adódóan természetesen jóval robusztusabb, mint a többi Galaxy-telefon, hiszen 16,6 (a lencsénél 20,2) milliméteres vastagsága már-már az okostelefonok előtti időket idézi. Ennek megfelelően nehéz is, legalábbis egy mobilhoz képest, mert fényképezőgépnek megfelelő. Ami szokatlan, de persze nem meglepő, hogy kézben tartva erősen a lencse felé húz.

A K Zoom követi a Samsung mostani trendjeit és levehető a hátlapja, nem kell külön eszközzel szerencsétlenkedni a SIM-kártya kivételéhez. Annyival még módosítottak is a Galaxy S5-ön, hogy itt a memóriakártyát a lehető legegyszerűbben lehet cserélni a hátlap levétele nélkül. Mint egy rendes fényképezőgépben – egy kameránál annyival tud többet, hogy 8 gigabájtnyi beépített tárhelye van, de microSD-ből bármekkorát tehetünk bele (mondjuk 128 gigabájtig, bár a Samsungs szerint 64 gigabájtig problémamentes a működés).

Előnyök:

Hátrányok:

A Galaxy K Zoom egy csúcstelefonba bújtatott fényképezőgép, maga a cég is inkább mobilként definiálja a készüléket. Kijelzője is legújabb modelleket követi a maga 4,8 hüvelykjével és 720p-s felbontásával. Ez utóbbi ugyan elmarad az S5 1080p-jétől, cserébe kisebb is a mérete. És hát hatalmas előrelépés a Galaxy S4 Zoomhoz képest, amelynek 960*540 pixeles volt a kijelzője.

A készüléken Android 4.4 fut, ez jelenleg az operációs rendszer legújabb verziója. Természetesen elmaradhatatlan a Samsung saját képre szabott TouchWiz felhasználófelülete, amelyet szintén ismerünk az S5-ről. Processzora hatmagos Samsung Exynos 5 és van benne 2GB RAM is. Mindenféle kapcsolatra képes, az NFC-tól a 4G-n át a Bluetoothig.

Mobilnak tehát csúcskategóriás annak minden előnyével együtt. A lényeg azonban most a fényképezőgépes része. A lencséje tízszeres optikai zoommal van felvértezve, szenzora 20,7 megapixeles és tettek bele egy kicsi xenon vakut (ami gyorsabb a mobilokba telepített ledes vakuktól).

A hardver alapján arra gyanakszunk, hogy egy középkategóriás kompakt gépnek megfelelő minőségű képeket készít. És valóban ilyenek a fotók, jobbak a képek, mint a hagyományos mobilos kamerával készített fotók, de nem éri el a magasabb kategóriájú gépek képeit. De ez ugye nem is cél egy mobil kamerájánál. A cél az volt, hogy a hagyományos mobiloknál, de még a csúcskészülékeknél is legyenek jobbak a fotók.

A lencse, a szenzor és az egyéb összetevők segítségével ez meg is valósul. Csak egy példa: a szenzor és a képstabilizátor segítségével gyorsabban tudunk fényképezni, mint például a Galaxy S5-tel.

Ezernyi programozott mód

A K Zoom a kísérletező felhasználóknak készült, akik többet akarnak annál, hogy megnyomnak egy gombot mobiljukon. És persze nem  azoknak szánják, akik komolyabban belemélyednének a fényképezés szépségeibe. A készülék tele van mindenféle előre betáplált móddal, elég nagy a választék. Van olyan mód, ahol retusáló effektekkel lehet arcképet készíteni közelről. Többféle sorozatfelvételt lehet készíteni, amely közül a szoftver automatikusan kiválasztja a legjobban sikerült felvételt a megadott paraméterek alapján.

A trendeknek megfelelően selfie készítéséhez is segítséget ad, ilyenkor a hátsó fényképező automatikusan észleli a felhasználó arcát és fókuszba állítja azt. Még arra is képes, hogy magától elkészítse a selfiet, amikor úgy gondolja, hogy az arc a megfelelő helyen van.

Éjszakai módban több felvétel kombinálásával lehet egy jobb képet készíteni, a HDR segítségével különböző expozíciójú felvételeket egyesíthetünk, hogy árnyaltabbak legyenek a színek. Ezen kívül külön módok vannak örökmozgó gyerekek vagy ételek fényképezéséhez, tájképekhez, hótakaróval borított tájak fotózásához. Sőt, más felhasználók által létrehozott különféle effekteket tartalmazó módok közül is lehet választani. Ez utóbbiakat a Pro Suggest Market nevű helyről lehet letölteni. Ha pedig ezek után ahhoz érzünk késztetést, olyan beállítás is van, ahol a felhasználó maga állítja be a záridőt és rekeszidőt.

Néhány hiba

Fényképezni a kijelzőn lévő ikonnal is lehet, de a jobb felső oldalra tettek egy fizikai gombot is. Amit hiányoltam, hogy egy gombnyomásra be lehessen kapcsolni a fényképezőgép módot, hogy a lehető leggyorsabban el tudjam készíteni a fotót. Így most magához kell téríteni a mobilt és ki kell választani a megfelelő ikont ahhoz, hogy fényképezni tudjak. Macerás és időigényes.

Az akkumulátorral kapcsolatban vegyesek az érzéseim. Mobilhoz elmegy a 2430 mAh-es akkumulátor, de fényképezőgéphez ez kevés. Ha egész nap fényképeznénk egy városnézésen és egy-két videót is szeretnénk készíteni, akkor nem árt magunkkal vinni egy pót- vagy külső akkumulátort.

Nem egyértelmű, hogy ki a célközönség. Akik csak közösségi oldalakra töltenek fel képeket és nem különösebben érdekli őket a képminőség, azok maradnak a hagyományos mobiloknál. Akik jó fotókat szeretnének készíteni, azok inkább vesznek egy közép- vagy felsőkategóriás kompaktot, esetleg a manapság egyre népszerűbb tükör nélküli cserélhető objektíves gépekből választanak egyet. Talán azokat célozza meg a cég, akiknek kell egy jó mobil és az átlagnál azért jobb képeket szeretnének lőni, és mindezt egy készülékkel a helytakarékosság kedvéért.

Rovatok