Index Vakbarát Hírportál

Lézerrel mérik be az ittas sofőröket

2014. június 10., kedd 11:24

Ma még meg kell állítani az autósokat, hogy ellenőrizni tudják a józanságukat, de hamarosan elég lesz ittasan áthajtani egy mérőkapun, hogy repüljön a jogosítvány. Amerikai kutatók ugyanis már tesztelik azt a hightech érzékelőt, ami távolból, lézer segítségével mutatja ki az alkoholos lehelletet.

A lézert az út szélén helyezik el, átvilágítanak a jármű ablakán, és a szemközti tükör által visszavert fényt elemzik műszerekkel. A szenzorok annyira érzékenyek, hogy akár 0,1 százalékos véralkoholszintet is ki tudnak mutatni az ittas söfőr lehelletéből – írja a Journal of Applied Sensing tudományos szaklapban megjelent tanulmány.

A kutatók megjegyezték, hogy az emberi tüdő melegebb, mint a laboratóriumi kísérletben használt eszközük, és emiatt a valóságban a kilélegzett levegő több alkoholt tartalmazhat. Ezt pedig még könnyebb megmérni.

A távszonda könynen produkál hamis pozivít eredményt: az alkoholpára egy részeg utastól, vagy az utastérben kiömlött piából is származhat. Az eszköz azonban támpontot adhat a rendőröknek, hogy melyik autót érdemes félreállítani. Sajnos átverni is könnyű az eszközt, hiszen elég leengedni az ablakokat, és máris elillan a bűzös lehellet.

Rovatok