Index Vakbarát Hírportál

A Google beszáll az űrbizniszbe

2014. június 13., péntek 10:38

Kiszivárgott hírek szerint a Google vezetősége arról tárgyal Sir Richard Bransonnal, a Virgin Galactic űripari cég tulajdonosával, hogy szívesen beszállnának a cégbe pár száz millió dollárral. Mint azt a héten megírtuk, a webes óriás félmilliárd dollárért megvesz egy műholdakat gyártó céget, és ehhez nyilvánvalóan jól jönne egy olyan partner, amely az űreszközöket célba tudja juttatni. Az űrturizmusban érdekelt Virgin Galactic pedig pont ilyen cég.

Állítóleg két része lenne a Google és a Virgin Galactic közötti együttműködésnek. Egyrészt a webes cég több százmillió dollárt pumpálna egy közös vállalkozásba, amelyhez a Virgin a turizmushoz kifejlesztett technológiát adná. Emellett a Google nagyjából 30 millió dollárért kisebb részesedést szerezne a magában a Virgin Galacticben is.

Egy ilyen megállapodás a Virgin Galacticnak is előnyös lenne, mert növelné a reputációját. A céget gyakran vádolják azzal, hogy fejlesztési problémái vannak. Branson állítja, hogy idén sor kerül az első űrrepülésekre, de ennek az időpontját még nem tudja megmondani. Közben Elon Musk, a rivális Space X vezetője is hasonló projekten dolgozik, és az ő cége már komoly tapasztalatokat szerzett a világűrben.

Rovatok