Index Vakbarát Hírportál

Milliárdos tőkét szerzett a Balabit

2014. június 18., szerda 11:05

Másfél éves előkészítő munka után megtört a jég, és komoly tőkebevonásról számolhat be a budapesti központú, magyar tulajdonban lévő Balabit. Az informatikai biztonság egy szűk, ugyanakkor egyre fontosabb szegmensére fókuszáló társaság a londoni C5 Capital kockázati tőketársaságtól tudott bevonni 8 millió dollárt (1,8 milliárd forint), mellyel az Egyesült Államokban akarja megvetni a lábát, valamint helyi képviseletet hoz létre az Egyesült Királyságban és a skandináv régióban.

A C5 Capital kisebbségi részesedést szerez a vállalatban, melyet Györkő Zoltán ügyvezető igazgató, társalapító fog tovább irányítani. A cégvezető elmondta, hogy válogatósak voltak a befektetővel kapcsolatban, amit meglévő termékeik, nemzetközi jelenlétük, valamint a Deloitte által is díjazott gyors növekedésük miatt is megtehettek. Nem kellett már elmagyarázniuk, hogy képesek nemzetközi piacokon dolgozni.

Naso Moosa, a C5 Capital alapítója a szerdai sajtótájékoztatón elmondta, társaságuk kimondottan az informatikai biztonsági cégekre fókuszál, és olyan befektetési célpontokat kerestek, amelyek megfelelnek a „10 és 20”-as követelményrendszerüknek, az a legalább 10 millió dolláros bevételük van, 20 százalékos az éves növekedésük és van bennük globális potenciál.

Készültek rá

„Már az indulásnál az volt az alaptétel, hogy a világpiacon fogunk megjelenni” – mondta Györkő.  A Balabitot 2000-ben alapították ötmillió forintos tőkével, az egyetemi ösztöndíjakból és családtól kapott támogatásokból, és Györke elmondása szerint már az akkor látszott, hogy Magyarország túl pici ahhoz, hogy erre a piacra fejlesszenek informatikai terméket. Műszaki szempontból a földrajzi háttér egyáltalán nem számít, pénzügyi és vezetői kockázat szempontjából fontos, hogy honnan érkezett az ember.

A globális megjelenésre való tudatos ott indult, hogy a szoftver dokumentációját a kezdetektől angolul írták, a felhasználói kézikönyv is először angolul jelent meg. A belső kommunikáció eleinte magyarul zajlott, de a nemzetközi terjeszkedés kezdetén, amikor megjelentek az első külföldi kollégák, a belső levelezőlistán, blogokon is angolra váltottak át. „Eleinte mindig rá kellett szólni az emberekre, hogy ne magyarul levelezzenek” - avattak be minket a belső titkokba.

Noha a Balabit nem számít fiatalnak a 14 éves korával, még mindig startupként működnek. „Amióta elkezdtük a céget, folyamatosan minden nap olyasvalamit csinálok, amit még nem csináltam előtte, és akkor tanulom meg. Az indulásnál mindent magunknak kellett megcsinálnunk, még az asztalainkat is mi raktuk össze” – mondta Györkő.

A cégvezető elismerte, hogy 2003-2004 környékén lett volna egy lehetőségük tőkebevonásra, amikor a tűzfaluk nagyon népszerű volt, de gyorsan felismerték, hogy a cég struktúrája, a belső folyamatok még nem voltak alkalmasak arra, hogy befektetők elé járuljanak. Azóta bevezettek egy új terméket, a kiemelt felhasználók monitorozására használható szoftverüket, és egyre több nagyvállalat ismeri fel ennek a fontosságát. Az üzletnek nagyon jót tett Snowden, és a Balabit előnyös helyzetben van azzal, hogy nem amerikai, nem izraeli, nem orosz és nem is távol-keleti cég.

A befektető hiánya nem okozott nagy gondot, az elmúlt 5-6 évben is végig 30 százalékkal nőtt a Balabit éves árbevétele, és mindezt organikusan növekedve érték el, nyereségük visszaforgatásával. Most 15 millió dollár az éves negyven országban száz partner értékesíti a termékeiket, és a Fortune 100 vállalataiból 23 az ügyfelük. Nemrég tető alá hoztak egy nagy megrendelést egy vezető távközlési gyártótól, ami több éves távlatban várhatóan jóval nagyobb bevételt jelenthet, mint amekkora első körös befektetést kaptak most a C5 Capitaltól.

Most a Balabit nemcsak tőkét szerzett a C5 Capitaltól, hanem szakértői segítséget is. A vállalat nemzetközi struktúrájának sarokköve egy luxembourgi holdingcég lesz, ez kapja a befektetői tőkét és onnan finanszírozzák a leányvállalatokat. A Balabit célja a megújuló termékportfolió, komolyabb árbevétel elérése, és a másfél-két év múlva esedékes második körös befektetés után a tőzsdei megjelenésre fognak készülni. 

Rovatok