Index Vakbarát Hírportál

Miért fizetett a Google 555 millió dollárt?

2014. június 21., szombat 19:09

Néhány hete pletykálták már, hogy a Google szemet vetett a könnyen és gyorsan fölszerelhető biztonsági kamerákat gyártó cégre, a Dropcamre. Ennyi idő kellett, hogy a pletykából hír, a tervből cselekvés legyen: a Google bejelentette, hogy 555 millió dollárt fizetnek a cégért.

De mi az a Dropcam? Otthoni biztonsági kamera, amit oda szerelhetünk föl, ahová akarunk. A kamera wifin továbbítja a videojelet; 149 dollárba kerül, illetve 199-be, ha nagyobb felbontású készüléket szeretnénk. Piszok egyszerű használni és kezelni: oda tesszük, ahová szeretnénk, és vezeték nélküli hálózaton át láthatjuk a közvetített képet, ahol van internet.

És mire lesz ez jó a gyakorlatban? Például előre tudhatja, hogy az otthonában miért törött ki az ablak és borult fel a párkányon a három virágcserép: mert valós időben láthatja, ha a macskája egy véletlen tappancsnyomással bekapcsolja a ventilátort, amire kitette száradni a cipőfűzőket, majd az így képződött propellerbe kapva a cica egy nagy, bolyhos rotorpamaccsá változik, és a parittya-elvnek engedelmeskedve áttöri az ablaküveget, útközben fölborítva a vázákat.

Ha valós idejű megfigyeléshez használnánk a Dropcamet, csak a kameráért kell fizetnünk. Ha meg is őriznénk a rögzített anyagot, online tárhelyet is vásárolhatunk hozzá; ennek a havidíja a tárhelytől függően 10-30 dollár lehet havonta. Ha van macskája, a fent részletezett jelenetek miatt érdemes lehet befizetni rá.

Ha a macskája személyiségi jogai és úgy általában az adatbiztonság miatt aggódik, megnyugtató lehet, hogy a felvásárlást nem közvetlenül a Google, hanem az egyik leányvállalata, a Nest intézte. A felhasználói szerződés értelmében a Google így nem használhatja föl a Dropcamek által rögzített videókat semmilyen célra – sőt, hozzájuk sem férhet.

Rovatok