Index Vakbarát Hírportál

Terminátort akar? Neveljen magának!

2014. június 23., hétfő 11:29

A robotok egyre okosabbak lesznek, de még mindig lépésről lépésre kell tanítani őket az egyre összetettebb feladatokra. Mielőtt megkérnénk a házi robotunkat, hogy főzzön nekünk egy tányér húslevest, előbb meg kell tanítani rá, hogy csinálhatja meg.

Mivel a háztartási robotok felhasználói nem programozók lesznek, az elterjedésükhöz szükség van egy olyan vezérlőfelületre, amivel mindenki taníthatja a gépeket. A Cornell Egyetem robotika tanszékének kutatója, Ashutosh Saxena és kutatócsoportja szerint erre az emberi beszéd a legalkalmasabb.

Ahhoz, hogy egy robot megértse, miből áll elkészíteni egy tányér húslevest, először meg kell tanítani arra, hogy vizet forraljon, és hogy hol találja ehhez a tűzhelyet. Saxena és munkatársai elérték, hogy a robotokat erre szóban lehessen megtanítani. A robot különbséget tesz a beszélő személyek között, magától feldolgozza a hiányzó információkat, és alkalmazkodik a környezetéhez is.

A kutatók robotjának beépített programnyelve a megfelelő parancsokra reagál:

Saxena kutatócsoportjának szoftvere lefordítja az emberi beszédet a megfelelő utasításokra. Ha például a robot azt hallja, hogy „keress egy lábost, fogd meg, vidd oda a csaphoz, töltsd tele, tedd a tűzhelyre, forrald fel a vizet, majd adj hozzá tésztát”, a robotnak nem kell külön-külön elmondani minden alkalommal, hogy mit hova vigyen, mit mivel töltsön tele és mit forraljon föl; magától helyrerakja a hiányzó szavakat.

Kockafejek részlet - Hello computer

A robot a 3d kameráival folyamatosan szkennelheti a környezetét, és a Saxenáék által tervezett szoftverrel azonosíthatja a tárgyakat. A gépet úgy alakították ki, hogy felismerje az egyes tárgyak használati funkcióit: például egy lábosról láthatja, hogy folyadékot lehet bele és belőle önteni, és a tűzhelyről vagy a mikrohullámú sütőről is tudja, hogy dolgok melegítésére használható.

Ha tehát azt az utasítást kapja, hogy forraljon vizet, a robot megkeresi a lábost, beletölti a vizet a csapnál, és a megfelelő eszközzel felmelegíti azt. Ezt még akkor is végre tudja hajtani, ha máshová tesszük a lábost, vagy a robotot egy másik konyhába visszük át.

Rovatok