Index Vakbarát Hírportál

Elkészült a rekordméretű brit csatahajó

2014. június 24., kedd 15:39

Július 4-én, az amerikai függetlenség napján fogják átadni a Brit Királyi Haditengerészet legújabb repülőgép-hordozóját. A hajót I. Erzsébet angol királynőről nevezték el, és II. Erzsébet fogja összetörni rajta a pezsgősüveget az avatáson.

A HMS Queen Elizabeth a haditengerészet legfejlettebb repülőgép-hordozója. A hivatalos közlemény szerint elég sokoldalú ahhoz, hogy bármilyen katonai tevékenységnél bevethessék, akár háborúról, akár humanitárius segítségről, akár katasztrófa-elhárításról van szó.

A QE (mint Queen Elizabeth) osztályú hadihajók tömege 71 650 tonna. A következő generációs F–35 Lightning II-k is tudják majd használni, amiket eleve úgy terveztek, hogy kis futópályán is felgyorsulhassanak, és függőlegesen tudnak landolni. A brit haditengerészet mostanáig 138 F–35-öst rendelt a Lockheed Martintól, a gép tervezőjétől.

A hajó összeszereléséhez három éve fogtak hozzá az Edinburgh közelében található Rosyth-ban. A következő QE osztályú hajó építését még ebben az évben elkezdik.

A Lightning II vadászgépekkel együtt a QE hajóosztály megadja a Haditengerészetnek a lehetőséget, hogy az egész világon érvényesíthessék az érdekeiket. Nagyon izgatottak vagyunk, hogy a hajó sok ezer remek munkatársnak köszönhetően annyi év után végre elkészült.

– mondta Philip Hammond, az Egyesült Királyság védelmi minisztere.

Mennyit eszik százon, városban?

Név: HMS Queen Elizabeth

Típus: repülőgép-hordozó

Tömeg71 650 tonna

Hossz: 280 méter

Szélesség: vízszintben 39 méter, egyébként 70 méter a legszélesebb pontján

Felület: 16 000 négyzetméter

Motorok: 2 Rolls-Royce Marine Trent MT30, 48 ezer lóerős, gázturbinás motor; 4 Wärtsilä dízelmotor, összesen 37 ezer lóerős teljesítménnyel; 4, összesen 20 megawattórás Converteam indukciós motor

Csúcssebesség: 46 kilométer óránként

Hatótávolság: 19 ezer kilométer

Rovatok