Index Vakbarát Hírportál

Kislányokat visznek bele a kódolásba

2014. június 25., szerda 15:17

Az iskolai informatikaórák hiányosságait szoftverfejlesztő cégek pótolják, a gyerekek ingyenes képzéseken és nyári táborokon ismerhetik meg a programozást. Ami sokkal szórakoztatóbb, mint ahogy azt elsőre gondolnánk.

Gyermekeink már biteket esznek reggelire, ebédre és vacsorára, mindenkinek ott van a kezében egy mobil, tablet vagy pécé. Álszentség lenne azt mondani, hogy ez baj, mert mi is naphosszat nyomkodtuk a C64-et meg a játéktermi szimulátorokat.

Annyi a különbség, hogy az internet megnyitotta a pokol bugyrait

A fiatalok pár kattintásnyira vannak a mocskos tartalmaktól, rosszindulatú bűnözőktől, és társaik zaklatásának áldozatává válhatnak. Tizenéves lányom már maga kérte, hogy rakjak fel a gépére egy szűrőprogramot, mert valami nyomorult kretén a „Legyen hó” aktuális Disney-sláger videójába rakott bele rémisztő képeket. Az Androidon pedig azt hazudja egy tiniknek szóló játék, hogy tizenhárom vírust talált, és ezután appok telepítésére veszi rá a naiv júzereket.

Ha meg akarjuk úszni az informatikai vészhelyzeteket, és nem akarjuk elzárni a kütyüket a gyermekeink elől, akkor rá kell venni őket, hogy inkább alkossanak. Azokat a bugyuta játékokat, amiket ingyen megtalálunk a weben vagy a mobilon, a tinik simán le tudják maguknak programozni, sőt, még jobbakat is. Ők nem raknak az appjaikba káros tartalmakat, és a reklámcunamiba sem fognak belefulladni.

Egyetlen baj van a programozással, hogy elég rossz az imidzse:

De még ennél is rosszabb, hogy a nőket ritkán látjuk kódolni, pedig kevés szakma kínál ennyire rugalmas munkabeosztást és életmódot. A Skool felmérése szerint a BME és az Óbudai Egyetem informatikai karán a jelentkezők 6 százaléka lány, és a felük nem jut el a diplomáig. Ezen akar változtatni a Skool projekt, melyben kislányok kapnak továbbképzést kódolásból. Koleszár Szilvia, a Skool ötletgazdája és szervezője elmondta, azt szeretnék elérni, hogy mindegyik résztvevő megismerje a szakmát, még ha nem is lesz mindenkiből programozó.

 Családilag leteszteltük, és a hétvégi kurzusnak már az első szünetében azzal sokkolt a lányom, hogy haza akar menni. Aztán gyorsan hozzátette, kaján vigyorral a képén, hogy nem unja, hanem pont ellenkezőleg, szeretné otthon folytatni a játéktervezést. Nyilvánvalóan fontos szempont egy ilyen képzésnél, hogy erre senki nem kap osztályzatot, hogy 2-3 gyerekre jut egy segítő, és viszonylag kötetlenül alkothatnak, csak a programozás szabályrendszerét mutatják meg nekik.

A weben ingyen elérhető Scratchben rakják össze a játékokat, amiben nem kell szöveges parancsokat megjegyezni, színes dobozok összekapcsolásával áll össze a programkód (van a Scratchnek letölthető változata is, ami offline működik).

Karbantartók és kreatívok is kellenek  

A Scratch tényleges programozás, és annyira jól átadja az alapokat, hogy akár 40 tanóra után bele lehet vágni a gyerekekkel a komolyabb programnyelvek, a Java vagy C tanulásába – mondta Kovács Zoltán, a felnőttképzéssel foglalkozó Training360 vállalat oktatási-fejlesztési igazgatója, aki cégével szintén gyermekeknek készít tananyagot.

Mindegyik nagy nemzetközi vállalat, a Microsoft és a Google is rávetődött erre témára, mert rájöttek, hogy túl kevesen érdeklődnek az informatikai iránt. 

Másodpercenként több millió sorral bővül a világ kódbázisa, a szerverektől a lámpakapcsolókig mindenben szoftverek vannak

Nemcsak a meglévő programkód karbantartásához, de az újak leprogramozásához is egyre több szakértőt kell alkalmazni, mondta Kovács Zoltán, hozzátéve, hogy az informatika iránti érdeklődés hiánya komoly munkaerőgondokat okoz.

Training 360 az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) szárnyai alatt építi a videós tananyagát, amivel tanároknak akarnak útmutatást adni, hogyan vezessék be a gyerekeket a Scratch használatába.

50 millió dollárból képeznek lányokat

A Google a múlt hónapban közölte, hogy dolgozóinak 17 százaléka nő, amivel egyáltalán nem volt elégedett. Tesz is valamint, hogy ez ne így legyen: elindítja a Made with Code projektet, melyben kislányokat tanítanak meg programozni. Az USA-ban 50 millió dollárt költ a kezdeményezésre. A lányok képzése mellett a szülők bátorítására is figyelmet fordítanak, és bevonnak a munkába mentorokat, példaképeket is.

Módszereiket idén egy nyári táborban fogják kipróbálni, és azt szeretnék, hogy később legalább egy-két iskolai szakkör elinduljon erre építve. A tapasztalatok alapján tovább tudják fejleszteni az anyagot. Céljuk egy akkreditált tanfolyam létrehozása, mert a tanárokat valószínűleg motiválni fogja, ha a részvételt el tudják könyvelni továbbképzésként.

Önkéntes alapon

Egészen más alapokra épül a Skool projekt. A budapesti Logmein munkatársa, Koleszár Szilvia tavaly tavasszal megpályázta a magyar–amerikai HAESF ösztöndíját, aminek az a lényege, hogy kinti cégeknél dolgozva kell összeszedni olyan hasznos tudást, ami jót tesz a magyar gazdaságnak. A hr-központú kutatási téma (munkavállalók megszólítása, céghez vonzása) végül abba az irányba kanyarodott el, hogy a cégek miként vonják be a gyerekeket a technológia világába. A Girls Who Code, Black Girls Code és Tech Bridge nevű amerikai szervezetek adták a mintát a magyar Skool létrehozásához, Koleszár Szilvia tőlük leste el a trükköket.

A Skoolt a startupokra jellemző lendülettel, öt hét alatt beindították, és ebben rendkívül fontos szerepe volt a Magyarországon működő tech cégeknek. A nonprofit kezdeményezés mögött olyan nagyágyúk sorakoztak fel, mint a Morgan Stanley, a Facebook, az NNG, Logmein, a Yahoo, a Mimox, a Misys, a Dealogic és a Gravitalent. Júliusban nekik is lesz egy nyári táboruk a Google Grundon. A Skool csapata nemcsak a programozói alapismereteket akarja átadni a következő generációnak, hanem azt is meg akarják mutatni, hogy milyen menő irodákban dolgoznak a programozók, pont azért, hogy lerombolják a kódolókról kialakult fals sztereotípiákat.

A hétvégi tanfolyamok a támogató cégek irodáiban zajlanak, így a gyerekek és a szülők egyaránt képet kapnak a programozók munkakörnyezetéről. Az irodai csúszdák, gigantikus kertek, jól felszerelt konyhák, pazar bútorok és vidám színes falak talán jobban beindítják a gyerekek fantáziáját a jövőbeni munkahelyükkel kapcsolatban, mint önmagában az, hogy megtanultak kódot hegeszteni.

Rovatok