Index Vakbarát Hírportál

A Google cenzúrázni kezdte saját magát

2014. június 26., csütörtök 16:29

A Google hozzálátott, hogy eltávolítsa a keresési találatokat, amik bizonyos, az Európai Unióban élő magánszemélyekre vonatkoznak. Egy vitatott, az Európai Unió által megszavazott törvény értelmében ugyanis létezik a felejtéshez való jog (right to be forgotten), így aki kéri, eltávolítják a Google-ből a rá vonatkozó adatokat.

A Wall Street Journal jelentése szerint a Google ezentúl azt is jelezni fogja, hogy a keresett tartalmat lehet, hogy eltávolították (may have been removed); ez a szöveg a Google főoldalának alján lesz látható, de csak az Európából indított kereséseknél.

A Google lépése az Európai Unió Bíróságának köszönhető. A bíróság múlt hónapban hozta meg a döntését, ami arra kötelezi a Google-t, hogy távolítson el minden elavult vagy lényegtelen (irrelevant) információt, amik magánszemélyekre vonatkoznak.

Az EU igazságügyi biztosa, Viviane Reading üdvözölte a döntést: szerinte ez nagy győzelem az európaiak személyes adatainak védelmében. Mások nem ennyire lelkesek, szerintük az unió döntése az online cenzúra egyik eszköze.

A Google korábban azt mondta, hogy ez egy kiábrándító döntés mindenkinek, aki internetes keresőkkel vagy online kiadóként működik. Ennek ellenére viszonylag gyorsan eleget tettek az EU kérésének; szerda éjjel óta elkezdték szűrni a felhasználók által kért tartalmakat.

Rovatok