Index Vakbarát Hírportál

Így nézheti meg a Ben Hurt 5 perc alatt

2014. június 26., csütörtök 11:49

Az interneten eszméletlen mennyiségű agyfájdító, unalmas, jelentéktelen videó kering, és az újabb tartalmak gyorsabban kerülnek fel, semhogy lépést tudnánk tartani vele. Talán csak akkor, ha a lényegre koncentrálunk. A Livelightnak pontosan ez a célja: automatikusan megkeresi a videó legizgalmasabb részeit, és átpörgeti az unalmasakat.

A szelekciót persze nem egy ízlésrendőr mesterséges intelligencia végzi. A program lelkét adó algoritmus találja meg és tünteti el azokat a részeket, ahol a tartalomban sokáig nem történik jelentős változás. A vizuális szempontból statikus képek, vagy a monoton jelenetek szűrésére szintén képes a program.

Szerencsére a szoftver tanítható is, így temérdek videó alapján a szűrési módszereit a kedvünk szerint finomíthatjuk. Talán a legcélszerűbb megnézetni vele a Volt egyszer egy vadnyugatot, ami a monoton és statikus videoanyagok közel háromórás, lenyűgöző gyűjteménye, és gyakorlatilag minden unalmasfilm-szoftvernek kötelező olvasmányként kéne feladni.

A Livelighthoz hasonló alkalmazásokat elsősorban nem a dögunalmas Youtube-videókhoz lehetne használni, hanem profi szinten, például a biztonsági ágazatokban. Gondoljon csak bele, ha ön rendőr, biztonsági őr vagy nyomozó lenne, volna kedve végignézni több órányi biztonságikamera-felvételt, vagy egy szoftverrel kiszűrné a monotonitást megtörő eseményeket? Nyilván nem. Az Egyesült Királyságban a rendőrök már most is használják a dublini Kinesense hasonló fejlesztését.

Rovatok