Index Vakbarát Hírportál

Hallott már erről az okosszemüvegről?

2014. június 29., vasárnap 20:52

Meg nem erősített hírek szerint a Pentagon és a Microsoft közösen dolgozik egy új okosszemüvegen. A Defense One technológiai rovata szerint a védelmi minisztérium érdeklődik az egyik új slágertermék, az okosszemüvegek iránt; annyira, hogy több száz ilyet rendeltek a San Franciscó-i Osterhout Design Group nevű cégtől.

Az X6 nevű eszköz körül nincs akkora felhajtás, mint a Google Glass körül, pedig érdekesek a körülötte zajló események. Az X6-ról még kevés beszámoló született, de ezek szerint az okosszemüveg-mezőnyből magasan kiemelkedő, nagy tudású, a Google Glass és az Oculus Rift előnyeit egyesítő fejlesztésről van szó.

A Google-lal ezen a területen is versenyző Microsoft állítólag 150 millió dollárért vásárolta föl az X6 gyártóit egy speciális szerződés keretében. Ez viszont csak pletyka: a tavasszal a hírekbe került felvásárlást máig sem erősítették meg. A hírek arról is szólnak, hogy a Microsoft nem egyszerűen bekebelezné a céget: hagyná őket dolgozni, de a szabadalmi jogok fölött ők rendelkeznének.

A legfrissebb hírek arról szólnak, hogy Patrick Turner részt vett egy bemutatón Washingtonban, ahol az Osterhout prezentálta az eszközét. Turner itt azt is megtudta, hogy a kereskedelmi forgalomban nem kapható, még béta-állapotú szemüvegből a Pentagon már megrendelt 500 darabot.

Az X6 Turner szerint lenyűgöző tudású: a felhasználó egy kétdimenziós térképet lát benne, amin az őt érdeklő részek háromdimenzióssá alakulnak. Az adatokat szolgáltató szerver információkat küldhet a kijelzőre, aktualizálhatja a képet, és tartozik hozzá egy külső fejlesztésű arcfelismerő szoftver, amit a szemüveget hordó katona vagy ügynök akció közben használhat.

Rovatok