Index Vakbarát Hírportál

Ha öt centivel magasabb, agyonvágja a kő

2014. június 30., hétfő 08:54

Robbantással döntöttek össze egy szükségtelenné vált épületet Csehországban, az összeomló házból kirepülő kődarabok egyike azonban kis híján agyonütött egy nézelődőt. Az esetről készült videón jól látszik, hogy a hatalmas sebességgel közeledő, nagyjából gyerekfej méretű kő néhány méterrel korábban megpattan a földön, elhúz egy piros kabátos férfi hóna alatt, aztán pár centivel egy nő feje felett vágódik a kamerázó emberek közé.

Majdnem megöli a repülő épületdarab

Hihetetlen módon végül senki nem sérült meg, de az eset jól mutatja, milyen veszélyei vannak annak, ha az emberek túl közel merészkednek a robbantásos bontások helyszínéhez. Az ilyen robbantásokat általában a lehető legkisebb mennyiségű robbanóanyaggal végzik el pont azért, hogy az épület darabjai ne repkedjenek szanaszét – ennél a robbantásnál vagy ezt az elvet hagyták figyelmen kívül, vagy az az egymásra omló épületrészek lőtték ki ezt a végül szerencsésen pattogó darabot maguk közül.

A robbantásos bontásoknál pontosan ez az a mellékhatás, ami miatt a környékre merészkedő nézelődőknek nem szabad bemenniük a munkások által kijelölt veszélyzónák határain belülre. A törmelék széthullását több módszerrel is próbálják általában megakadályozni, például erős fóliával vonják be az épület külső oldalát, vagy valahogy fizikai gátat építenek a helyszín köré, például konténerekből vagy az addig kibontott törmelék felhalmozásával.

Rovatok