Index Vakbarát Hírportál

Zavarja a kukkoló googlemaps? Töröljön!

2014. június 30., hétfő 21:54

Bosszantja a tudat, hogy a világ bármely pontjáról ránézhetnek az Googlemaps segítségével az otthonáról készített fotóra? Nyugodtabb lenne, ha az utcaképeken barangolva senki sem látná a házát, de még a lakásának ablakát sem?

Meglepő, de lehetőség van rá, hogy a nagy testvér épp az ön otthonánál csukja be a szemét. Nincs más dolga, mint kikeresni a Googlemapsen utcanézetén a kifogásolt képet, és a jobb alsó sarokban ráklikkel a Hiba bejelentésére. A kinyíló ablakban pedig bejelölheti, hogy melyik ablak záruljon be, azaz, hogy pontosan melyik képrészletet homályosítsák el a felismerhetetlenségig. Ehhez egy rövid indoklásra van szükség és az e-mailcím megadására – írta a The Daily Dot.

Ezután a kért részlet valóban homályossá válik. A lap érdeklődésére a Google nem közölte, hogy mennyi ilyen igényt teljesítettek, csupán egy hivatalos közleményre szorítkozott, amely szerint a képek általában csak annyit mutatnak, amennyit egy járókelő is láthat, de figyelembe veszik az adott ország kulturális szokásait és készek a kifogásolható részletek kitakarására.

De miért kell kötözködni?

Remek dolog előre megnézni, hogy milyen a tengerpart, ahová készülünk, kiválasztani, hogy melyik házban béreljünk lakást, vagy egyszerűen céltalanul barangolni ismert és ismeretlen városokban.

A fontoskodáson túl mi okunk volna arra, hogy végleg kitakarjuk egymás elől azokat a részleteket, amelyek egy járókelő számára valóban nincsenek rejtve?

A Netsecurity.about.com egyik posztja felsorolja az okokat.

Kétségtelen, ezt elvileg járókelőként is megteheti az, aki bűncselekményt tervez, de a Googlemaps révén ezt fáradság és a lebukás veszélye nélkül megteheti.

Rovatok