Index Vakbarát Hírportál

Rekordot döntött Kickstarteren egy olvasást tanító program

2014. július 1., kedd 11:50

A Reading Rainbow egy gyerekeknek szóló sorozat volt az USA-ban, amely arra próbálta rávenni a kisebbeket, hogy olvassanak. 2006-ban került le a képernyőről, 1983 óta futott. A műsorvezető, LeVar Burton az utolsó adás óta azon dolgozott, hogy az ismeretterjesztő műsor valahogy tovább folytatódjon. 

2012-ben tabletre írt alkalmazással jelentkezett, nemrég pedig Kickstarter-kampányt indított: 1 millió dollárra gyűjtött, ebből minden platformon működő programot szeretne, amit ingyen vinne el az osztálytermekbe. Az amerikai statisztikák szerint négyből egy gyerek nem tud elolvasni és megérteni egy egyszerű mondatot, funkcionális analfabéták.

Ezen szeretne változtatni a műsorvezető a kezdeményezéssel. Hatalmas sikere van: eddig 5 millió dollárt gyűjtöttek az eredeti célként megjelölt egymillió helyett, amit egy nap alatt értek el. Ráadásul, rekordszámú adományozótól: a cikk megírásának pillanatáig több mint 95 ezren ajánlottak adományt. A rekordot a Kickstater is megerősítette.

Pénzügyileg nem ez a legsikeresebb kampány: Pebble nevű okosóra több mint 10 millió dolláros támogatást kapott, de csak 60 ezer embertől. A Pebble és a többi top projekt egyébként külön felhívással támogatja a Reading Rainbow projektjét. A kampánynak holnap lesz vége.

Rovatok