Index Vakbarát Hírportál

Büntetést kaphat a légtérsértő pizzafutár

2014. július 3., csütörtök 09:36

Egy orosz cég drónnal szállította az ügyfelei házához a megrendelt pizzát - most megbüntetnék őket a légiközlekedési szabályok megsértése miatt. A vállalkozás vezetője szerint nem büntethetik meg őket, mert nem létező szabályokat nem lehet megsérteni.

Az oroszországi Sziktivkarban egy vállalkozás elindította az ország első drónos pizzaküldő szolgáltatását. Alig egy héttel később a területileg illetékes légi felügyelet kilátásba helyezte, hogy kétszázezer rubelre, nagyjából 1,3 millió forintra fogják megbüntetni őket a légiközlekedési szabályok megsértése miatt.

A DoDo Pizza nevű, moszkvai központú cég június 21-én indította útjára az első, drónnal házhoz vitt pizzáját; a megrendelő 30 perc alatt kapta meg a csomagot. Fjodor Ovcsinnyikov, a vállalkozás vezetője büszkén jelentette be, hogy ők az elsők a világon, akik egy valódi megrendelőnek egy valódi pizzát drón segítségével sikeresen kiszállítottak. (Ez nem teljesen igaz: az első éles szolgáltatást egy hónappal korábban egy indiai vállalkozás indította Mumbaiban).

Dodo Pizza Delivery | June 21st, 2014

Az ötkilós, 40 kilométeres óránkénti sebességre képes gépet a megrendelés felvétele után az étterem vezetőjének ellenőrzése mellett, a GPS és a fedélzeten lévő kamerák segítségével juttatták célba. A pizzát a drón egy kábelre kötve engedi le; az üzemeltetők félnek, hogy a szerkezetet ellopnák, így nem engedik 20 méternél alacsonyabbra ereszkedni. Ha valaki a kábelénél fogva szeretné lerángatni, bekapcsol a kötél vészkioldója, és a drón elrepül.

A szolgáltatás nagy siker volt: a bevezető kampányban a cég megígérte, hogy ha 60 percnél később érkezik a megrendelés, akkor azért nem kell fizetni. Indítottak egy online élő adást is, ahol a konyhai munkát lehetett nyomon követni.

Az áruszállító drónok bevezetésének nem technikai akadályai vannak; noha még van mit fejleszteni rajtuk, a technológia ma már késznek mondható. Problémát jelent viszont a légiközlekedési szabályok átalakítása, illetve az ezeknek való megfelelés. Az Egyesült Államokban több éve dolgoznak ezen, de még mindig csak a tesztfázisoknál tartanak.

A helyzet Oroszországban is hasonló, de az étterem tulajdonosának érvelése mindenképp érdekes. Szerinte nem követtek el törvénysértést, mivel a drónok működésével kapcsolatban nincsenek rendszabályok, ezért ezek megsértéséért nem is lehet őket megbírságolni.

Rovatok