Index Vakbarát Hírportál

A földre parancsolták az USA szupergépeit

2014. július 4., péntek 10:22

Megint nem szállhatnak fel az amerikai hadsereg F–35-ös szupergépei, mert június 23-án az egyik gép felszállás közben kigyulladt az Englin légi bázison. Az eset szerencsésen végződött, a pilóta megszakította a felszállást, megállította és áramtalanította a gépet, a tüzet pedig eloltották. Arról nincs pontos információ, hogy mekkora kár keletkezett a repülőben. A hatóságok akkor átmenetileg leállították a típus használatát, de június végén feloldották a tiltást – most azonban megint kihirdették, hogy a már kiszállított darabok nem szállhatnak fel.

A Pentagon az akkor indított vizsgálat előzetes eredményei alapján rendelte el a stop fenntartását, a tiltás határozatlan ideig marad érvényben, egész pontosan addig, míg a végleges eredmények alapján ki nem derül, hogy a gépek biztonságosan üzemeltethetőek.

Az eljárás során a szakértők a gép hajtóműveivel kapcsolatban rendelt el kiegészítő vizsgálatokat, a hajtóművet a Pratt&Whitney nevű vállalat szállítja. A vizságlatokról eddig kiszivárgott hírek szerint  a sérült gépből egy komoly halom alkatrész is kiesett, természetesen darabokban. Ez a névtelenséget kérő megszólalók szerint arra utal, hogy a hajtóművek szerelési minősége nem tökéletes.

Rovatok