Index Vakbarát Hírportál

Oroszország betiltja a nem orosz szervereket

2014. július 4., péntek 14:46

Az orosz kormány egy lépéssel közelebb került az internet kezelésének kínai felfogásához: falat egyelőre nem emelnek, de mindent ellenőriznének, és elűznék, ami külföldi. Csütörtök éjjel az orosz duma (az alsóház) elfogadta az jogszabály-tervet, amely alapján az oroszok személyes adatait az országon belül kell tárolni. Ha hatályba lép (a felsőház, a Szövetségi Tanács is elfogadja), a hatásai gyakorlatilag minden Oroszországban működő nemzetközi cégnél érezhetőek lesznek. 

Azt jelentené, hogy minden cégnek, például a Facebooknak és a Google-nek, sőt az egyszerű mobilos alkalmazásoknak is kellene fenntartania szervert Ororszországban, fizikailag, a határokon belül.

Ráadásul, a nem orosz cégek nem küldhetnének adatot az országon kívülre, csak ha biztosítják, hogy az elküldött adatot végül az országon belül tárolják. Ha ezt nem tudják garantálni, szűkíteniük kell majd a hozzáféréseket szolgáltatásikhoz. Azt még nem tudni, pontosan mit jelent ez a gyakorlatban, mert az érintett cégek egyelőre nem kommentálják az ügyet.

A jogszabály szeptember 16-tól lehet hatályos.

Rovatok