Index Vakbarát Hírportál

Videón az Atlanti-óceán egynapi repülőforgalma

2014. július 4., péntek 09:16

Az Atlanti-óceán északi részének vizein nincs túl nagy forgalom, ám ha 10 ezer méterrel feljebb nézzük, már jóval nagyobb a sokadalom. Naponta mintegy 2500 repülő szeli át a két kontinens közti távolságot a szemnek láthatatlan, mégis szabályos vonalakat alkotó légi folyosókon.

A forgalom nagy részét nem a menetrendszerűen repülő utasszállító gépek teszik ki, nagyon sok a teherszállító és a katonai repülő is, a magángépekről nem is beszélve. A NATS, a brit légi közlekedési szervezet most kiadott egy videót, ami segít elképzelni, hogy is néz ki ez a sok repülő a valóságban.

A légi folyosók valóban egymással párhuzamos szupersztrádákat alkotnak például, de a pilótákat és légi irányítókat leszámítva talán mindenkinek az lesz az első gondolata, hogy hogy lehet, hogy a gépek nem ütköznek egymásnak főleg akkor, ha tudjuk, hogy a radarok csak a part menti övezetekben segítenek, az óceán felett már nincs lefedettség. A megoldás: az irányítók a pilóták folyamatos helyzetjelentései alapján segítenek a gépeknek abban, hogy biztonságos távolban maradjanak egymástól. 

Rovatok