Index Vakbarát Hírportál

Ki miatt szaggat a Youtube?

2014. július 7., hétfő 17:06

Nyilván önnel is előfordult már, hogy akadozott a videó, amit szeretett volna megnézni az interneten. Talán ön is káromkodott már ilyenkor. Esetleg azt is tudta, hogy kit érdemes szidni: a videó- vagy az internetszolgáltatót.

Nem mindenki ilyen szerencsés: a Youtube az ő kedvükért fejlesztette ki a videominőség-feljelentőt (Video Quality Report Page), ahol a felhasználók azt is megnézhetik, hogy kinek a hibájából akadozik a videó.

A Google arra is felkészítette a Youtube-ot, hogy statisztikát vezessen a környékbeli internetszolgáltatókról, annak alapján, hogy milyen sebességgel streamelik a nagy, közepes és kis felbontású videókat, így pontosabban meghatározhatják, hogy milyen a környéken az internetkapcsolat minősége.

A döntés mögött valószínűleg komolyabb okok húzódnak meg, mint a felhasználók kényelme. A Google kulcsszereplő a netsemlegességi törvényről folytatott vitában, és az internetszolgáltatók már régóta minőségbiztosítási különdíjat számítanak föl az olyan cégeknek, akik több adatot mozgatnak az interneten. A videoszolgáltatók, mint a Youtube vagy a Google jellemzően ilyenek.

Mivel ezek a cégek különdíjat fizetnek a jó minőségű szolgáltatásért, elvárhatják, hogy az internetszolgáltató biztosítsa azt. Épp ezért támaszkodnak a felhasználói visszajelzésekre is, hogy megtudják, kinek a készülékében van a hiba.

Rovatok