Index Vakbarát Hírportál

Repülne, de lemerült a telefonja? Az baj

2014. július 7., hétfő 10:55

Már eddig is az volt az egyik legidegesítőbb dolog, ha utazás előtt otthon hagytuk a telefontöltőt, de az amerikai közlekedésbiztonsági hivatal legújabb utasítása alapján a jövőben ez lehet majd a legnagyobb hiba, amit elkövetünk. A TSA ugyanis arra kötelezi az utasbiztonsági ellenőrzéseket végző kollégákat, hogy a becsekkoláskor kapcsoltassák be az emberekkel a magukkal vitt elektronikus eszközöket.

Az, akinek ez nem sikerül, elég rosszul jár. Eleve nem viheti fel a gépre az eszközt, de a rendelet alapján az ellenőrzést végzők további vizsgálatokat is elrendelhetnek. A közlemény alapján a vizsgálatokat olyan reptereken kell majd elvégezni, ahonnan közvetlen járatok indulna az USA valamelyik nagyvárosába. A szakemberek attól tartanak ugyanis, hogy a közelmúlt történései miatt ismét megnőtt annak az esélye, hogy valaki terrorakciót hajt végre Amerikába tartó repülőgépek ellen.

A rendelet amúgy nem teljesen új keletű, aki már utazott a világban, valószínűleg látott olyat, hogy néhány utassal bekapcsoltatták a kézipoggyászban hagyott laptopját. Ezt az eljárást teszik most mindennapossá, bár vannak, akik szerint ez a kötelező cipőlevételhez hasonló túlzás: egyetlen eset elég volt, amikor valaki a cipőjébe rejtett robbanóanyaggal akart elpusztítani egy repülőt, azóta mégis millióknak kellett levetni a cipőjüket azért, hogy bebizonyítsák, nem készülnek hasonlóra.

Rovatok