Index Vakbarát Hírportál

Alakváltók, öngyógyító páncélzat és energiafegyver

2014. július 9., szerda 09:37

Négy, egyelőre főleg a tudományos-fantasztikus könyvekben és filmekben létező projektet nevezett meg egy videóban a jövő lehetséges megoldásaiként a BAE Systems nevű brit haditechnikai cég. A szakemberek szerint a most felvázolt ötletek 2040 körül válhatnak széles körben alkalmazott valósággá.

BAE Systems - Future Aircraft Technology Concepts [720p]

Az első jóslat az öngyógyító anyagokkal kapcsolatos. A mérnökök szerint könnyen előfordulhat, hogy az ilyen, egyelőre főleg felső kategóriás telefonok felületkezeléseként létező anyagok később arra is alkalmassá válnak, hogy a belőlük gyártott repülőn ejtett találat alig néhány perc alatt, külön beavatkozás nélkül beforrjon, a gép pedig folytathatná a küldetést.

A másik lehetőség a britek szerint az alakváltás: a bevetésre induló három repülő egy egészként indulna, és csak a célterület felett válna szét a tagokra. A mérnökök szerint ezzel üzemanyagot is spórolhatnának, megnőne a hatótávolságuk, és persze együttműködve több, különböző feladat végrehajtása is lehetővé válna.

A BAE szerint a 3d nyomtatók alkalmazása is alapvetően változik majd meg. A videón azt mutatják meg, hogy a nyomtató aszerint dolgozza ki, milyen eszközt vet be a bevetett repülő, hogy épp mit kíván meg a felderített feladat. Ha embert kell menteni, akár egy nagy teherbírású kvadrokopter is összeállhat az épp szállított alkatrészekből és a helyben kinyomtatott alkotóelemekből.

A negyedik megoldás az energiafegyverek használata. A lézersugárral működő légvédelmi és rakétaelhárító eszközök már most is működnek, bár erősen kísérleti fázisban. A BAE szerint 2040-re már a területvédelem fontos eleme lesz a kis méretű, hordozható és mégis hatékony energiafegyver, ami akár a távolból kilőtt rakétákat is el tudja majd pusztítani még azelőtt, hogy azok elérnék céljukat.

A kutatás-fejlesztés mindig is fontos szelet volt a BAE Systems termékpalettáján, 2013-ban például 117 millió fontot, vagyis 44,3 milliárd forintnyi saját tőkét fektettek az ilyen projektekbe.

Rovatok