Index Vakbarát Hírportál

Szabadalmi pert vesztett az Apple

2014. július 10., csütörtök 10:56

Egy pekingi bíróság kimondta, hogy az Apple szabadalmakat sértett hangfelismerő szoftvereivel, például az iPhone-ban alkalmazott Sirivel, így a felperes kínai állami hatóság javára döntöttek a perben.

Az eljárás még 2012-ben indult, amikor a sanghaji székhelyű Zhizhen Network Technology nyújtott be panaszt, mivel úgy ítélték meg, hogy a Siri kínai szabadalmat sért. Ekkor az Apple a kínai szabadalmi hivatalhoz fordult, hogy állapítsák meg: a panasz alaptalan – ám a hivatal elutasította az amerikai cég kérését. Ezek után tavaly év végén az iPhone gyártója fellebbezett a pekingi közvetítő bíróságon, és ezt a keresetet utasították most el.

A korábban a kínai szabadalom érvénytelenségének kimondását kérő Apple közölte, hogy nem fogadják el a döntést, és fellebbezni fognak a kínai legfelsőbb bírósághoz. Az érvelésük egyébként érdekes: hangsúlyozzák, hogy a Siri saját fejlesztés, és azzal védekeznek, hogy még annak bevezetésekor sem voltak azzal tisztában, hogy a kínai cégnek van egy hasonló terméke. Emellett azt is jelezték, hogy készek tárgyalóasztalhoz ülni a szabadalom birtokosával, ami azt jelzi, hogy a történtek után inkább a peren kívüli megegyezésre törekednek.

Rovatok