Index Vakbarát Hírportál

Ötmilliárd dollárt ér a nem is létező techcég

2014. július 11., péntek 16:51

Új dotkomlufi fújódik? Manapság az egyik legkeresettebb részvény Cynk Technology (CYNK) nevű közösségi médiás cég. Csütörtökig, kevesebb mint egy hónap alatt a vállalat részvényei 30 ezer százalékkal emelkedtek az induló hat centről (137 forint) a június 16-i 18,21 dolláros (4158 forint) árra. Csütörtökön a Cynk piaci értéke már nem 17 millió dollár volt, hanem ötmilliárd. Ez azt jelenti, hogy elvileg többet ér mint az AOL, az egyik legrégebbi amerikai internetszolgáltató, amely csak 3 milliárd dollárt ér.

Így néz ki a részvények száguldása: 

A baj csak az, hogy a Cynk nem is biztos, hogy létezik. Az interneten azért megtalálható Cynk Technology néven. Korábban Introbuzznak hívták, és az IntroBiz nevű oldalt üzemeltették, amely egy bizalmon alapuló közösségi digitális piac. A bizalom megszerzésében nem tisztázott módon olyan celebek profilképei segítettek a cégnek, mint Leonardo DiCaprio vagy Angelina Jolie.

Már ez is érdekes, hogy a cég központja Belize-ben van, de Nevadában jegyezték be 2008-ban. A honlapon megadott telefonszám viszont a miami körzetből való. 

Business Insider kiderítette, hogy a tőzsdefelügyelet már márciusban jelezte: a cég nem tudja időben elkészíteni éves jelentését. A Cynk legfrissebb negyedéves jelentése szerint nincs bevételük. Van viszont 39 dollárnyi eszközük és 52 ezer dollárnyi forrásuk. Minden évben veszteségesek. 

Ki vesz ilyen részvényt? A kérdés adja magát, de nincs egyértelmű válasz. Igazából bárki lehet: pont a múlt héten az emberek 44 ezer dollárt adtak össze egy krumplisalátára a Kickstarteren. 

Rovatok