Index Vakbarát Hírportál

A Jaguar videojátékká változtatja az autóversenyzést

2014. július 14., hétfő 10:03

Az autók szélvédője legtöbbször tényleg csak arra szolgál, hogy az időjárási viszontagságok kívül tartása mellett megvédje a bent ülőket a metsző menetszéltől és az abban érkező bogaraktól, felpattanó kövektől. A Jaguar most bemutatott egy olyan ötletet, ami ennél kicsit kreatívabban használja ki a hatalmas üvegfelületet.

Egy kiterjesztettvalóság-alapú kivetítővel tulajdonképpen videojátékot csinálnának a versenypályán száguldó autók vezetéséből. Ha valaki játszott már autóversenyes játékot, az tudja, hogy ott mindenféle, az életben (egészen mostanáig) nem létező segítséget be lehet kapcsolni. Láthatjuk például azokat a kanyaríveket, amiket a tökéletes köridőkhöz követnünk kellene. A Jaguar ezt is átvette, ráadásul a fékezéshez és a gázadáshoz is segítséget adna a vonal színének változtatásával: ha piros, fékezni kell, ha zöld, akkor nyomhatjuk a gázt.

Jaguar reveals new 'virtual windscreen concept'

A szélvédő üvegére emellett szinte bármit ki lehet vetíteni. A köridők és a helyezés mellett például azt a szellemautót is, ami a legjobb kör időeredménye alapján megy előttünk. Hogy ne csak a versenypályán használható ötleteket mutassanak, a mérnökök a hétköznapi vezetők oktatására is használható virtuális bójasort is raktak a videóba.

Hogy mennyire jó ötlet ilyen extrákkal felcicomázni a szélvédőt, az még vita tárgya. Az tény, hogy a Jaguar nem a közúti forgalomba szánja ezt a kifejezetten forgalomtól elzárt körpályákra kitalált rendszert. Az autó adatainak és a vezetéssel kapcsolatos információk ablakra vetítése azonban egyértelműen jó irány, így ugyanis úgy tudjuk ezeket leolvasni, hogy közben nem kell levennünk a szemünket az útról és az ottani történésekről. Több, természetesen nem túl olcsó autóban már bevezették ezt a megoldást, ezekben a hagyományos értelemben vett műszerfal is szinte teljesen eltűnt.

Rovatok