Index Vakbarát Hírportál

Viszket? Ipadje van? Lehet, hogy összefügg a kettő

2014. július 14., hétfő 10:59

Van iPadje és kiütéses a bőre? Rossz hírünk van: lehet, hogy azért kiütéses, mert van iPadje. A táblagép burkolatában ugyanis elég sok a nikkel, a nikkel pedig pont az egyik olyan fém, ami a legtöbb fémallergiás reakciót kiváltja az emberekből.

Az orvosi szakirodalom szerint számtalan elektronikus kütyüben van sok nikkel, laptopokban, mobiltelefonokban egyaránt, de az Apple iPadje volt az, ami egy gyerekgyógyászati szaklapban megjelent cikk szerint viszkető bőrkiütést hozott elő egy 11 éves fiúnál.

Az eset természetesen nem veszélyes, de az ilyen, amúgy elég jól kezelhető kiütések sok kellemetlenséget okoznak abban a pár napban, amíg el nem múlnak. Ráadásul a bőrfelületen sebesre vakart kiütések el is fertőződhetnek, és ilyenkor már csak a szteroidos kenőcsök és az antibiotikum-kúra segíthet, legalábbis ezt mondta Sharon Jacob, az amerikai Rady Gyerekkórház bőrgyógyásza.

A 11 éves fiú bőrének szinte teljes felületén megjelent a kiütés, és nem reagált a szokványos kezelésre. Az orvosok nikkelallergiát állapítottak meg, és a család 2010-ben vásárolt iPadjét nevezték meg a baj forrásaként. A gyerek sokkal jobban lett, amint húztak egy tokot a gépre.

Jacob szerint a nikkelallergia egyre általánosabb jelenség, az amerikai adatok szerint a bőrallergiával kezelt gyerekek negyedének van ilyen problémája, míg egy évtizede még csak 17 százalék volt ez az arány. Az orvos szerint fontos, hogy ha a gyerekek bőrén kiütéseket fedezünk fel, az otthon használt elektronikus játékok, tabletek, telefonok is jussanak eszünkbe, amikor a forrást keressük.

Rovatok